Categories
NASIONAL

Iltizam PR Lonjakkan Prestasi Jabatan, Agensi Kerajaan Negeri

SHAH ALAM, 21 NOV: Iltizam yang kuat oleh Pakatan Rakyat(PR)untuk memberi khidmat terbaik kepada rakyat Selangor menjadikan prestasi jabatan dan agensi Kerajaan Negeri mencatatkan peningkatan mendadak selepas 2008.

Akhirnya usaha semua pihak ini membuahkan hasil apabila laporan Ketua Audit Negara membuktikan peningkatan ketara.

Demikian menurut Adun Batu Caves, Amirudin Shari ketika perbahasan Rang Undang-undang Perbekalan di sidang Dewan Negeri Selangor (DNS) hari ini.

Mengulas lanjut ketika ditemui selepas DNS untuk hari ketiga selesai bersidang, beliau berkata usaha ini boleh ditingkatkan lagi.

“Sebagai contoh, untuk tahap prestasi kewangan pada 2007 tiada satu pun jabatan atau agensi negeri yang berjaya mendapat penarafan ‘sangat baik’, tetapi kita dapat satu pada 2008 dan 2009, terus melonjak empat ‘sangat baik’ 2010 dan pada 2011 sebanyak lapan jabatan perolehi sangat baik.

“Bagi penarafan ‘baik’ cuma lapan pada 2007 sekarang jadi 10, dahulu ada dua jabatan cukup makan ‘memuaskan’ sekarang tak ada lagi, tetapi cuma yang ada ‘terbaik’ dan ‘baik’ sahaja,” ujar beliau.

Dalam Laporan Ketua Audit Negara 2011 baru-baru ini, kerajaan-kerajaan negeri di bawah PR mendapat pujian daripada Ketua Audit, Tan Sri Amrin Buang atas pelbagai pencapaian yang dibawa oleh Kerajaan PR.

Antaranya termasuklah laporan Kumpulan Wang Disatukan Kerajaan Selangor yang meningkat sejumlah RM266.91 juta (20.2 peratus) kepada RM1,586.88 juta pada 2010.

Leave a Reply

Your email address will not be published.