Categories
NASIONAL SELANGOR

Mohd Zin Buka Pekung Umno-BN, Dasar Perumahan Pakatan Rakyat Lebih Baik Dari BN

SHAH ALAM, 27 NOV : Dasar perumahan pentadbiran Umno-BN Selangor dahulu telah menimbulkan banyak masalah, dari segi projek rumah terbengkalai dan penempatan peneroka bandar yang tidak cukup, yang terpaksa diselesaikan Kerajaan Pakatan Rakyat.

Misalnya, dasar setinggan sifar oleh bekas Menteri Besar Dr Mohamad Khir Toyo didakwa lebih untuk membantu pemaju kaya yang mahu merampas tanah yang didiami berdekad-dekad oleh peneroka kata Setiausaha Politik Menteri Besar, Faekah Husin.

Di samping menyelesaikan masalah warisan Umno-BN, dasar perumahan pentadbiran PR Selangor telah dilaksanakan dengan jaya sehingga ia ditiru oleh Kerajaan Umno-BN diperingkat persekutuan.

Faekah mendakwa program perumahan untuk mereka yang berpendapatan rendah oleh Kerajaan Selangor seperti skim rumah mampu milik, telah ditiru oleh Kerajaan Pusat.

Beliau berkata demikian bagi menyangkal kenyataan BN Selangor, Datuk Seri Mohd Zin Mohamed yang menuduh Kerajaan Pakatan Rakyat Selangor gagal menangani isu perumahan dan menyebabkan masalah setinggan berulang.

?Mohd Zin tidak memberi bukti kukuh walaupun beliau mendakwa BN Selangor ada membuat kajian tentang isu ini.

?Mohd Zin itu sekadar iri hati terhadap kejayaan Kerajaan Pakatan Rakyat (PR) Selangor dalam menyediakan perumahan untuk rakyat terutama kepada golongan berpendapatan rendah.

“Umno-BN terlalu bangga dengan di bawah Dr Mohd Khir Toyo tetapi hakikatnya program (setinggan sifar) tidak berjaya.
?Malah menimbulkan banyak masalah lain seperti kemudahan awam yang tidak lengkap, bumbung bocor, paip tersumbat, lif sentiasa rosak, bangunan usang, kemudahan jalan yang dibuat tergesa-gesa selain masalah sosial,? katanya di dalam satu kenyataan media.
Beliau berkata, sejak 2008, Kerajaan Negeri berjaya menyelesaikan beberapa projek perumahan terbengkalai, antaranya Projek Perumahan Rakyat Berembang Indah, Sungai Sering di Ampang dan Projek Perumahan Rakyat di PJS1 di Petaling Jaya.

Selain itu, katanya, Kerajaan Negeri juga berjaya membina 1,422 unit Projek Rumah Berkembar Bukit Botak di Selayang yang kini hampir siap 100 peratus setelah gagal diselesaikan Kerajaan Umno-BN.

Sehingga kini, katanya, Kerajaan Negeri berjaya menyiapkan 14,245 unit kediaman dan perniagaan terbengkalai selain membina 6,470 unit rumah kos rendah dalam tempoh empat tahun pemerintahan.

Tegasnya, Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) juga merancang untuk membina lebih banyak rumah mampu milik pada tahun hadapan di Shah Alam, Gombak, Sepang, Kuala Selangor dan Hulu Selangor.

“Segala perancangan dan statistik ini menunjukkan Kerajaan Negeri Selangor komited untuk memastikan setiap rakyat Selangor memiliki rumah yang selesa.

?Kerajaan Umno-BN perlu terima hakikat bahawa Pakatan Rakyat lebih baik dalam menangani isu perumahan untuk rakyat dengan telus dan bertanggungjawab,” katanya lagi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.