Categories
NASIONAL SELANGOR

Abdul Khalid : Kredibiliti Syed Husin Melayakan Beliau Menjadi Senator

Abdul Khalid Kredibiliti Syed Husin Menjadi Senator

KUALA LUMPUR, 5 MAC: Kreadibiliti dan kebolehan yang ada pada Dr Syed Husin Ali melayakkan dirinya dicalonkan untuk jawatan Senator, ujar Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Menurut Abdul Khalid, beliau mencadangkan nama Syed Husin memandangkan beliau menetap di Petaling Jaya lebih 30 tahun meskipun beliau berasal dari Johor ditambah dengan sumbangannya terhadap negara sebelum ini.

Tegasnya, perlantikan Syed Husin juga tidak mempunyai hubungkait dengan isu ‘mengosongkan jawatan’ Timbalan Presiden PKR yang disandang ketika itu bagi memberikan laluan kepada Azmin Ali.

Dalam keterangan di kamar saksi Abdul Khalid menjelaskan, pelantikan Azmin selaku Timbalan Presiden dibuat melalui Pemilihan Agung PKR.

Abdul Khalid dipanggil sebagai saksi keterangan berhubung kes saman fitnah di antara Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Zulkefli Noordin terhadap Senator Dr Syed Husin berhubung buku ‘Memoir Perjuangan Politik Syed Husin Ali’.

“Saya hanya ditanya ada kebenaran jika perlantikan Syed Husin sebagai Senator mempunyai hubungannya dia berhenti menjadi Timbalan Presiden PKR untuk memberi ruang kepada Azmin Ali.

“Kenyataan ini tidak benar. Saya sendiri tidak ada kena mengena dengan perlantikan.

“Cadangan saya adalah atas dasar kebolehan dan keupayaan.

“Saya cadang. Selepas diterima saya bawa kepada parti,” katanya ketika ditemui selepas prosiding mahkamah.

Sementara itu, N. Surendran selaku peguam yang mewakili Syed Husin menjelaskan, Abdul Khalid dalam keterangannya turut menyatakan Syed Husin hanya menerima cadangan untuk menjadi Senator selepas dipujuk beberapa kali.

Senator Dr Syed Husin pula menyifatkan Tan Sri Abdul Khalid bercakap benar ketika menjawab soalan yang dikemukakan.

Pada 27 Januari 2012, Syed Husin, 76, bekas Timbalan Presiden PKR, memfailkan saman terhadap Utusan Melayu (Malaysia) Bhd, Ketua Pengarang Kumpulan Utusan, Datuk Abdul Aziz Ishak dan Zulkifli berhubung satu artikel yang disiarkan akhbar Utusan Malaysia bertarikh 20 November tahun lepas, berjudul ‘Zul Noordin Nafi Dakwaan Syed Husin’.

Abdul Khalid Kredibiliti Syed Husin Menjadi Senator 2

Zulkifli turut memfailkan writ saman yang difailkan dipejabat pendaftar Mahkamah Tinggi Sivilmelalui Tetuan The Chambers of Kamarul Hisham & Hasnal Rezua pada 24 Ogos 2012.

Dalam pernyataan tuntutan, Zulkifli mendakwa Syed Husin secara palsu dan dengan niat jahat menerbitkan dan mengakibatkan penerbitan perkataan-perkataan bersifat fitnah terhadapnya.

Beliau mendakwa perkataan itu dalam makna semulajadinya membawa maksud beliau menawarkan kepada Parti Keadilan Rakyat dan/atau Datuk Seri Anwar Ibrahim pada sekitar April 2008, iaitu selepas Pilihan Raya Umum ke-12, untuk meletakkan jawatan sebagai Anggota Parlimen Kulim-Bandar Baharu bagi membolehkan ketua pembangkang tersebut bertanding dalam pilihan raya kecil.

Katanya, perkataan itu juga, antara lain, bermaksud beliau bersubahat dengan Umno untuk membuat tuduhan dan tohmahan terhadap PKR dan Anwar, serta merelakan dirinya dipergunakan untuk mencapai agenda politik Umno.

Abdul Khalid Kredibiliti Syed Husin Menjadi Senator 1

Leave a Reply

Your email address will not be published.