Categories
NASIONAL SELANGOR

Kutipan Parkir Meragukan Di Giant Taman Connought

parkir haram taman connought 01

KUALA LUMPUR 17 MAC: Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) digesa mengambil tindakan terhadap pemungut bayaran parkir di pasaraya Giant Taman Connought, Cheras yang didakwa menjalankan aktiviti itu secara haram sejak tiga tahun lalu.

Ahli Parlimen Bandar Tun Razak, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, beliau menerima banyak rungutan daripada orang awam yang marah dan tidak puas hati terhadap tindakan beberapa individu yang mengutip bayaran parkir untuk ke pasaraya itu.

Menurut Abdul Khalid, pihak berkenaan didakwa sengaja mengambil kesempatan terhadap orang awam yang ingin ke pasaraya tersebut dan akan mengugut untuk melakukan sesuatu terhadap kenderaan yang enggan membayar bayaran kepada mereka.

“Mr Chin (pegawai MP Bandar Tun Razak) beritahu ramai yang ‘complain’, jadi dia kadang-kadang takut tak bayar.

?Sebab kalau tak bayar, takut kereta dia calar, atau orang datang berhenti dan mintak, jadi dia dalam keadaan tak tenteram.

“Makin lama makin tak ada ramai orang yang datang ke mari untuk nak berurusniaga, sebab mereka fikir tempat ini kena bayar,

?Jadi ada tempat-tempat lain supermarket lain tak ada tempat yang kena bayar, percuma,” katanya dalam satu sidang media pasaraya berkenaan hari ini.

majlis perkahwinan taman desa cheras 01

Tinjaun di kawasan parkir Giant Taman Connought mendapati sekumpulan individu mendirikan khemah di jalan ke pintu masuk kawasan parkir pasaraya itu.

Perbuatan itu mengecilkan laluan kenderaan dengan meletakkan penghadang jalan yang diperbuat daripada plastik.

Seorang remaja belasan tahun dilihat mengutip bayaran sebanyak RM 1 daripada pemandu kenderaan yang ingin ke pasaraya itu.

Sementara itu, Abdul Khalid turut mencadangkan supaya pihak pasaraya Giant dan peniaga-peniaga di sini supaya membuat satu laporan kepada DBKL supaya perkara sedemikian dapat diatasi secepat mungkin.

“Saya difahamkan tempat-tempat letak kereta disini adalah percuma. Jadi sebab itu saya ingin menekankan tidak perlu mereka-mereka yang letak kereta di sini tak perlu letak bayaran,” jelasnya lagi.

Pada majlis yang berlainan, Abdul Khalid yang juga Menteri Besar Selangor sempat menghadiri majlis perkahwinan di Taman Desa Cheras, antara Fazly Abdullah Lutfi dan pasangannya Nurul Ezaika Ayob.

mb Bandar tun razak sarapan mac 17 01

Leave a Reply

Your email address will not be published.