Categories
NASIONAL

Mat Sabu : Wakil Sultan Sulu Pernah Dijemput Ke Perhimpunan Agong Umno

ceramah pas pandan indah 03

KUALA LUMPUR 8 MAC : Timbalan Presiden Pas, Mohamad Sabu mendakwa wakil Sultan Sulu pernah dijemput ke Perhimpunan Agong Umno lalu sebagai pemerhati.

Tambah Mohamad, persoalan kini timbul apabila Sultan tersebut dan pengikut-pengikutnya telah diisytihar sebagai pengganas dalam insiden pencerobohan di Lahat Datu, Sabah.

Menurutnya, kerajaan persekutuan perlu memberi penjelasan berhubung perkara ini kerana wujud pelbagai persepsi di kalangan masyarakat terhadap apa yang berlaku di Lahad Datu yang meragut nyawa lapan anggota keselamatan.

Katanya, pastinya kerajaan dipimpin Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak pernah mengadakan pertemuan dan perbincangan dengan Kesultanan Sulu dan ada kemungkinan beberapa perkara yang dijanjikan tidak ditunaikan.

“Banyak yang perlu dijawab. Kenapa pula Lokman Adam duduk dalam Jawatankuasa Penasihat Sultan Sulu? Dia adalah aktivis di dalam Umno sekarang.

ceramah pas pandan indah 01“Kenapa menggangkut tentera gunakan perkhidmatan kapalterbang AirAsia? Adakah peristiwa ini diketahui bila akan berlaku? Kenapa tak gunakan pengangkutan tentera?.

“Sebab tentera dan polis kita telah terkorban di Sabah. Ini bukan perkara main-main. Tentera dan polis hanya mengikut arahan.

Yang mengarahkan pemimpin politik,” katanya dalam ceramah Pakatan Rakyat diadakan di Desa Pandan di sini malam tadi.

Laporan terkini menyebut seramai 52 lelaki bersenjata yang mendakwa mereka pengikut Sultan Sulu terbunuh di dalam pertempuran dengan agensi keselamatan di kawasan berhampiran Lahad Datu.

Mohamad berkata kerajaan persekutuan juga perlu mendedahkan berapa jumlah kerakyatan yang telah diberikan kepada masyarakat Sulu kerana ia melibatkan kepentingan negara yang amat serius.

“Perisitwa Lahat Datu jangan dipolitikkan. Kita minta kerajaan keluarkan kertas putih peristiwa di Lahat Datu,” tegasnya.

Katanya, insiden Lahat Datu membuktikan kegagalan kerajaan dalam mengawal keselamatan negara.

Beliau juga mengulangi gesaan Pakatan Rakyat sebelum ini supaya satu persidangan khas Parlimen diadakan bagi menjelaskan apa yang telah berlaku di perairan timur Sabah.

Leave a Reply

Your email address will not be published.