Categories
SELANGOR

Pelajar Unisel Diberi Kemudahan ‘Broadband’

Unisel Konvokesyen 2012 05

SHAH ALAM 8 MAC : Kira-kira 6,000 pelajar Universiti Selangor (Unisel) akan menerima kemudahan jalur lebar (Broadband) secara percuma dalam tempoh terdekat.

Naib Canselornya, Prof Dr Anuar Ahmad berkata, ini adalah inisiatif bagi memberikan keselesaan kepada pelajar Unisel yang merungut ekoran kesukaran melayari internet di penempatan luar kampus.

“Kita akan memberikan kepada para pelajar kemudahan ‘broadband’ yang mana mereka boleh menggunakan internet melalui komputer mereka sendiri tanpa caj apa-apa kepada para pelajar.

“Kita bagi kepada semua 6,000 pelajar dan dengan ini masalah kemudahan internet dapat diselesaikan di mana mereka sudah membayar yuran untuk kemudahan ini sebelum ini,” kata Prof Dr Anuar.

Beliau berkata demikian ketika ditemui dalam sidang media di pejabatnya di sini.

Sementara itu, Prof Dr Anuar menjelaskan, pihak Unisel kini sedang menunggu laporan analisis berhubung kejadian mendapan asramanya daripada konsultan untuk tindakan lanjut dalam masa terdekat.

“Proses penilaian sudah bermula dan sekarang ini kita menunggu hasil tersebut daripada konsultan jika ia menunjukkan perlunya bangunan asrama itu diperbaiki maka pihak ia akan diperbaiki.

“Proses itu daripada sekarang akan mengambil masa antara lima ke enam bulan lagi untuk diselesaikan.

“Selepas itu mereka akan mencadangkan bagaimana proses pembaikan dapat dijalankan dan jika kosnya sesuai maka akan dilaksanakan bergantung kepada cadangan yang mereka akan berikan.

Ujarnya, keseluruhan proses pembaikan akan mengambil masa setahun setengah jika kejadian mendapan itu serius.

“Jika tidak serius maka proses pembaikan akan mengambil masa antara enam bulan,” katanya.

Jelas Prof Dr Anuar, para pelajar yang kini ditempatkan di luar kampus berpuas hati dengan kediaman dan kemudahan pengangkutan serta keselamatan yang disediakan oleh pihak Unisel.

“Kini tiada rungutan pelajar berkenaan masalah pengangkutan,” ujarnya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.