Categories
NASIONAL

Tawaran 10 Minit Rais Yatim Tidak Adil

anwar mb pc pkr hq 01

PETALING JAYA 26 MAC : Pakatan Rakyat mengumumkan pendirian rasmi parti kompenan itu yang sebulat suara menolak tawaran muncul di RTM selama 10 minit untuk menjelaskan manifesto Pilihan Raya Umum ke 13 (PRU13).

Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata tawaran 10 minit yang diberikan oleh Menteri Penerangan, Kebudayaan dan Komunikasi, Datuk Seri Rais Yatim dilihat memperolokkan sistem demokrasi dan kebebasan media.

Tawaran Rais dikatakan tidak adil kerana gagasan Umno-BN diberikan 23 jam 50 minit untuk mempromosikan dasar-dasar mereka menerusi rangkaian media kerajaan itu.

“Umno-BN diberikan 23 jam 50 minit, sedangkan PR hanya 10 minit, itu pun belum tentu ia disiarkan semua atau penuh.

“Jika mereka memberikan ruang yang adil dan media yang bebas atau semangat yang merujuk ke arah itu, pasti kami akan mempertimbangkannya,” katanya dalam sidang media di Ibu Pejabat PKR.

Sehubungan itu, Anwar berkata PR membuat keputusan untuk bergerak pantas dalam kempen PRU 13 bagi membincangkan program bersama dengan negeri PR.

Katanya, PR akan menampilkan pimpinan PR dalam program-program itu bagi menangkis tohmahan fitnah yang dilemparkan oleh Umno-BN.

Leave a Reply

Your email address will not be published.