Categories
NASIONAL

Pengundi Dinasihat Undi Awal Bagi Elak Penipuan

xavier 2

KLANG 27APRIL : Penyandang DUN Sri Andalas, Dr Xavier Jayakumar menasihati pengundi supaya turun mengundi lebih awal pada 5 Mei ini bagi mengatasi masalah penipuan yang didakwa berlaku setiap kali pilihan raya.

Beliau mendakwa, kes penipuan seperti peningkatan jumlah pengundi hantu di sesebuah kawasan tidak mustahil berlaku pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13).

?Mereka akan cuba tipu pada 5 Mei ini, anda kena keluar undi lebih awal. Saya hendak bagi contoh, dulu orang keluar mengundi hanya 75 peratus saja sekarang sudah tentu meningkat lebih 80 peratus.

?Saya harap kali ini jumlah yang keluar mengundi boleh meningkat untuk mengatasi masalah penipuan ini kerana saya percaya kes ini akan naik jika tidak ditangani,? katanya di hadapan lebih 3,000 penyokong Pakatan Rakyat (PR) dalam Ceramah Umum Jelajah Trailer Angkatan Muda Keadilan (AMK) di Taman Sri Muda, di sini.

Selain itu, Xavier turut mengingatkan supaya menghargai satu ?peluang emas? yang diberikan kepada mereka untuk menukar kerajaan pada PRU13, selepas 56 tahun di bawah kerajaan sama.

?Sekarang kita ada satu peluang emas di tangan kita. Ini satu-satunya yang kita boleh buat (untuk tukar kerajaan).

?Kita tunggu 56 tahun untuk suasana ini di mana Datuk Seri Anwar Ibrahim akan jadi Perdana Menteri pertama PR pada 6 Mei ini di Putrajaya. Pastikan PR kekal di Selangor untuk masa depan anak dan cucu kita, ini kalilah..kita tukar,? katanya.

Sementara itu, penyandang Dun Sri Muda yang juga calon PKR kerusi itu, Shuhaimi Shafiei yakin bahawa pengundi di kawasan tersebut akan mengundi PR walaupun berdepan dengan cabaran gangguan menjelang hari undi.

?Penduduk Taman Sri muda ada hampir 12,000 pengundi iaitu satu per tiga daripada 49,000 pengundi di DUN ini.

?Kita yakin dengan kehadiran lebih 3,000 orang ini kali dengan empat atau lima yang berada di rumah, kawasan ini akan dapat kita pertahankan, termasuk Selangor dan Insya-Allah akan ke Putrajaya. Yang membuktikan sejarah 5 Mei ini ialah undi rakyat,? katanya

Leave a Reply

Your email address will not be published.