Categories
NASIONAL

Gantung The Heat, Najib Razak mungkir janji wujud media bebas

Oleh: Mohd Ezli Mashut

SHAH ALAM 22 DIS: Penggantungan akhbar mingguan The Heat oleh Kerajaan Pusat melanggar ikrar janji yang pernah dilontarkan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak untuk mewujudkan kebebasan media di negara ini.

Bekas Ketua Pengarang Kumpulan New Straits Times Press Berhad, Datuk A Kadir Jasin, berkata Kementerian Dalam Negeri mungkin terlupa bahawa Najib Razak ada membuat janji demikian sebelum ini seperti yang tertera di laman web rasmi 1Malaysia.

kadirjasinKatanya, ahli politik dan pegawai Kerajaan di Putrajaya tidak mengambil pengajaran daripada kesilapan mereka dalam menangani serangan dari penulis blog sejak sedekad lalu.

“Serangan mereka terhadap penulis blog yang dilaporkan secara meluas oleh media arus perdana membuat rasa ingin tahu orang ramai mengenai blog itu yang kemudiannya memberikan publisiti kepada blog berkenaan.

“Dan mereka tidak lama lagi mula untuk melayari internet untuk mencari apa kekecohan itu semua kira-kira. Banyak kemudian menjadi pengikut setia blog,” kata Kadir tulisan di blognya.

Katanya, penggantungan akhbar The Heat tanpa sebarang alasan konkrit, bukan tindakan proaktif kerana sesetengah akhbar semakin berkembang selepas digantung.

Mengambil contoh akhbar milik MCA, The Star dan Sin Chew Daily yang digantung penerbitannya pada 1987, kedua-dua akhbar berkenaan kini menjadi akhbar utama bacaan rakyat.

theheat“Bagi The Star dan Sin Chew, penggantungan meningkatkan profil dan jualan mereka apabila mereka kembali diterbitkan,” kata Kadir.

Akhbar mingguan The Heat dikatakan digantung penerbitannya berikutan laporan muka hadapan berkenaan perbelanjaan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor.

The Heat dilancarkan September lalu digantung pada minggu ini selepas menerima surat tunjuk sebab kedua daripada KDN.

“Sepanjang pengetahuan saya, Pejabat Perdana Menteri mempunyai ramai individu memerhatikan media untuknya, termasuk Kumpulan Tindakan Komunikasi (CAG),” kata Kadir.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.