Categories
NASIONAL

The Heat: Tindakan ‘membabi-buta’ KDN, Jingga 13 hantar memo

Oleh: SIRAJ MOHD ZAINI

PUTRAJAYA 24 DIS: Sekumpulan ahli NGO Jingga 13 hari ini menghantar memorandum kepada Kementerian Dalam Negeri (KDN) bagi mendesak kementerian itu menarik semula penggantungan akhbar mingguan The Heat.

Kumpulan berkenaan yang diketuai koordinatornya Fariz Musa serta beberapa orang ahlinya dilihat memasuki ruang legar kompleks bangunan kementerian berkenaan di Blok D2, Parcel D, Putrajaya pada pukul 11.30 pagi tadi.

DSC_0052aTindakan penggantungan oleh KDN itu didakwa mempunyai kaitan dengan tulisan bertajuk ‘All eyes on big spending PM Najib’ di muka depan dalam salah satu edisi The Heat baru-baru ini.

Bagaimanapun, KDN yang diketuai menterinya, Datuk Seri Zahid Hamidi menyatakan alasan teknikal yang tidak dimaklumkankan tentang pertukaran milikan dalam akhbar itu sebagai alasan penggantungan.

Sementara itu, Koordinator Tugas-Tugas Khas Jingga 13, Nikson Abdillah, berkata tindakan KDN disifatkan tidak demokratik dan profesional serta menggambarkan sikap anti kebebasan media yang menimbulkan rasa kurang senang rakyat dan pengamal media.

heatjpgKatanya, apa jua alasan KDN dilihat serta dipercayai sebagai hukuman drastik terhadap akhbar berkenaan ekoran penyiaran artikel yang melibatkan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan isterinya Datin Seri Rosmah Mansor.

“Akta penerbitan dan mesin cetak sewajarnya bukan dijadikan ‘senjata’ untuk ditujukan kepada penerbitan dan kelompok media sehingga dilihat oleh rakyat dan dunia sebagai akta mengekang kebebasan bersuara dan anti kebebasan media,” katanya ketika ditemui di luar bangunan KDN, di sini, hari ini.

DSC_0022aDalam pada itu, memorandum itu turut mendesak KDN menubuhkan satu jawatankuasa bebas bagi menyiasat sehingga ke akar umbi insiden keganasan polis terhadap wartawan dan pengamal media sewaktu himpunan Bersih 3.0 pada tahun lalu.

Nikson berkata, Zahid dan KDN perlu memohon maaf secara terbuka kepada semua pengamal media di atas kes pencabulan hak kebebasan media sepanjang BN mentadbir negara ini.

Sehingga kini, Malaysia berada di kedudukan 145 untuk Indeks Kebebasan Media yang diterbitkan Reporters Without Borders, jauh ketinggalan di belakang Bangladesh, Kemboja dan Indonesia.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.