Categories
NASIONAL

Berlepas ke Jakarta, peletakan jawatan Muhyiddin makin hampir?

OLEH: NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM 24 JUN: Khabar yang mengatakan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin akan meletakkan jawatan dalam kabinet semakin hampir menjadi kenyataan.

Hal itu diperkuatkan lagi apabila Muhyiddin berlepas ke Jakarta dengan beberapa  pengikut serta rakan karibnya dalam dunia politik selepas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menafikan pertukaran orang keduanya itu.

najib muhyiddin putrajayaDalam blog bekas Ketua Pemuda Umno Wangsa Maju, Shahbudin Husin mendakwa pemergian itu ada kaitan untuk membincangkan perkembangan politik terbaru mengenai beliau serta hubungannya dengan Perdana Menteri yang menjadi bualan ramai ketika ini.

Katanya, hasil daripada perbincangan di Jakarta itu nanti, tidak mustahil Muhyiddin akan membuat sesuatu keputusan yang mengejutkan.

“Sumber yang dekat dengan Muhyiddin memberitahu, difahamkan, hasil daripada perbincangan di Jakarta itu nanti, tidak mustahil Muhyiddin akan membuat sesuatu keputusan yang mengejutkan.

“Namun tidak mustahil juga beliau dinasihati terus kekal dan bersabar sehingga pilihanraya umum akan datang,” katanya.

Shahbudin berkata hubungan dingin Muhyiddin dengan Najib sudah lama berlaku kerana dikatakan Muhyiddin tidak bersetuju dalam beberapa perkara tetapi tidak mampu bertindak ekoran pemusatan kuasa yang terlalu tertumpu kepada Najib dan Seri Perdana.

“Sudah lama perkara itu berlaku iaitu sebelum tersebar berita mengenai perletakan jawatan Muhyiddin yang dihebohkan melalui media sosial.

Umno-Najib-Muhyidin-1“Banyak blog turut mendedahkan kesengsaraan yang dialami oleh Muhyiddin sebagai pemimpin nombor dua yang seolah-olah tidak mampu berbuat apa-apa.

“Berbanding ramai pemimpin dan ahli Umno yang kecewa dengan Najib, Muhyiddin mungkin merupakan orang yang paling sengsara,” katanya.

Dalam blog bekas Menteri Penerangan, Zainuddin Maidin atau Zam juga menulis bahawa Muhyiddin ada memberitahu beberapa rakannya mengenai hasrat untuk meletakkan jawatan dengan alasan faktor usia namun hakikatnya ialah Muhyiddin kecewa dalam beberapa hal.

“Najib pula, disebalik menafikan desas-desus mengenai Muhyiddin tetapi masih lagi menangguhkan rancangannya untuk merombak kabinet, meskipun wakil daripada MCA dan Gerakan yang sebelumnya dipelawa dan dijanjikan jawatan dalam kabinet sudah tidak sabar-sabar mahu berada dalam kerajaan,” katanya.

Shahbudin percaya rombakan kali ini bertujuan untuk menaikkan pangkat sepupunya iaitu Datuk Seri Hishamuddin Tun Hussein sebagai Menteri Kewangan.

“Langkah itu pastinya akan membuatkan Muhyiddin tersinggung kerana ia menunjukkan seolah-olah Najib sedang mempersiapkan Hishammuddin untuk mengambil alih tempatnya selain tujuan memasukkan wakil MCA dan Gerakan.

“Penafian Najib sambil mengatakan ia hanyalah rekaan politik tetapi dalam masa yang sama masih menangguhkan rombakan kabinet, lebih membuktikan bahawa beliau memang ada rancangan untuk menaikkan pangkat Hishammuddin sambil menyisihkan Muhyiddin secara perlahan-lahan.

“Jika rombakan kabinet sekadar untuk memasukkan wakil MCA dan Gerakan atau menukar portfolio beberapa menteri Umno yang tidak menjejaskan masa depan Muhyiddin, tiada sebab Najib masih menangguhkannya sehingga sekarang,” katanya.

Bagaimanapun, Shahbudin berkata kemungkinan besar isu itu akan ditangguhkan ekoran ianya sudah menjadi perbualan ramai.
EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.