Categories
NASIONAL

Arahan berbentuk ugutan, Ku Nan perlu minta maaf pada gelandangan

Oleh: NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 14 JULAI: Pelbagai reaksi ditunjukkan pengguna laman sosial Facebook selepas kunjungan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ke atas golongan gelandangan, baru-baru ini.

Ada pengguna laman terbabit mahu Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor memohon maaf berhubung kenyataan yang disifatkan mereka sebagai ‘arahan’ dalam bentuk ugutan dalam isu gelandangan itu.

Mereka berpendapat arahan yang berbentuk ugutan itu menimbulkan kemarahan dan pelbagai respon daripada lapisan masyarakat.

gelandanganFadzlullah Abdullah, berkata seharusnya Najib meminta Ku Nan memohon maaf kepada rakyat Malaysia terhadap kelantangan beliau.

“PM kena juga minta menteri itu minta maaf kerana mengeluarkan arahan dalam bentuk ugutan sehingga menimbulkan kemarahan dan respon negatif dan beliau sendiri kena buat ‘damage control’,” katanya.

Selain itu, Azhar Ameir mahukerajaan tidak terus menyalahkan rakyat apabila golongan berkemampuan bertindak membantu kumpulan gelandangan itu.

Katanya, tindakan yang mereka lakukan itu ekoran pengambilalihan tanggungjawab daripada kerajaan yang tidak prihatin isu terbabit.

“Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Rakyat hendak tengok perubahan dan ia hanya boleh datang daripada mereka yang berada di tampuk kuasa. PM perlu selamatkan keadaan, jangan pedulikan kata pembodek (Ku Nan). Rakyat mesti didahulukan, bukan Ku Nan,” katanya.

Manakala, bagi Thiago pula, kunjungan Najib itu menunjukkan drama Umno bermula.

pc 1“Baru sekarang sedar? Selama ni tak terfikir ke? Ni la akibat harga barang naik dan harga rumah makin naik,” kata Alexander James.

Kunjungan Najib itu dibuat sehari selepas Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng membuat tinjauan sama ke atas satu operasi dapur umum di negeri itu.

Lim menitiskan air mata kerana sedih melihat keadaan golongan terbabit dalam kunjungan yang mendapat liputan meluas itu.

Najib turun dalam lawatan mengejut itu selepas timbul bantahan ke atas keputusan Kementerian Wilayah Persekutuan untuk menghalang operasi dapur umum, yang memberi makanan percuma kepada golongan miskin, daripada terus beroperasi di pusat bandar.

Langkah Najib itu kebetulan dibuat selepas teguran tokoh wartawan, Datuk A Kadir Jasin yang menggesa menteri mencontohi sikap Tun Dr Mahathir Mohamad yang sering turun padang sepanjang menjadi perdana menteri.

Baru-baru ini, Ahli Parlimen DAP, Lim Lip Eng menyifatkan Najib hanya cuba meraih publisiti dengan melakukan tinjauan ke atas kumpulan gelandangan di Kuala Lumpur tanpa memberi sebarang kebaikan kepada golongan itu.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.