Categories
NASIONAL

Lebih 86 penduduk Gaza syahid, 500 cedera

SHAH ALAM, 11 JULAI: Angka korban penduduk Gaza, Palestin terus meningkat dan setakat ini 86 dikenal pasti gugur syahid, manakala 550 cedera ekoran serangan tentera Zionis Israel, yang bermula 8 Julai lalu.

Sebahagian besar yang terkorban adalah orang awam, warga tua, wanita dan kanak-kanak, bahkan angka sebenar didakwa jauh lebih besar berbanding yang dilaporkan.

gaza-photoDalam serangan udara pada 10 Julai lau, sembilan lagi rakyat Palestin syahid dan ratusan rumah kediaman dilaporkan musnah dan angka korban dijangka terus meningkat dengan Israel terus memperhebatkan serangan termasuk bersedia melancarkan serangan darat dengan kekuatan 40,000 anggota tentera yang bersiap sedia dengan jentera berat di sempadan Gaza.

Memetik Harakah Daily, sehingga kini, tiada tekanan oleh negara kuasa besar dunia atau negara Islam terhadap Israel supaya menghentikan operasi pembunuhan itu.

Sementara itu, Menteri Kerja Raya Palestin Mufeed al-Hassayna, berkata sehingga kini 190 buah rumah musnah keseluruhan, manakala 6,300 buah lagi separuh musnah.

Leave a Reply

Your email address will not be published.