Categories
SELANGOR

763 lembu diagih ke seluruh negeri sempena Aidil Adha

Oleh: LIZAWATI MADFA

SHAH ALAM, 10 SEPT: Sempena Hari Raya Aidil Adha pada tahun ini, Kerajaan Negeri akan menyumbangkan 763 ekor lembu untuk diagihkan ke seluruh negeri.

Exco Pertanian, Sallehin Mukhyi berkata, Majlis Meyuarat Kerajaan Negeri (MMKN) hari ini meluluskan peruntukan RM2.594 juta untuk tujuan itu.

MB Lembu Korban 04Katanya, seperti tahun-tahun sebelum ini, Kerajaan Negeri turut bersetuju melantik Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS) secara terus sebagai pembekal lembu-lembu korban ini tanpa menggunakan orang tengah.

“Selain masjid, lembu korban ini juga akan disumbangkan kepada Ahli Dewan Undangan Negeri, EXCO, sekolah tahfiz, sekolah pondok dan surau di bawah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS).

“Kita juga akan sumbangkan ke masjid dan surau terpilih di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, PPRT di bawah Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor, PPRT di bawah Majlis Agama Islam Selangor, Orang Asli dan badan-badan bukan kerajaan (NGO),” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang media selepas mesyuarat MMKN yang turut disertai Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim di sini petang tadi.

Mengulas lanjut, Sallehin berkata kesemua lembu korban akan disumbangkan oleh tujuh anak syarikat kerajaan negeri (GLC).

“Lembu korban akan disumbang oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS), Permodalan Negeri Selangor Berhad (PNSB) dan Kumpulan Semesta Sdn Bhd (KSSB) dengan masing masing memberikan sumbangan 96 ekor lembu.

“Sementara itu, Wordwide Holding Berhad, Kumpulan Darul Ehsan Berhad (KDEB), PKPS, Menteri Besar Selangor Incorporated (MBI) dan Yayasan Selangor pula masing-masing 95 ekor lembu,” katanya lagi.

Majlis penyerahan lembu-lembu korban ini kepada pegawai-pegawai daerah akan diadakan pada 18 September ini di perkarangan Masjid Negeri di Shah Alam.

Leave a Reply

Your email address will not be published.