Categories
SELANGOR

Golf Worldwide Holdings Masters dipancar ke 160 negara, peluang promosi Selangor

Oleh: NORHAYATI UMOR

SHAH ALAM, 18 SEPT: Kejohanan Golf Worldwide Holdings Masters yang berlangsung hari ini, 18 September hingga 21 September akan dipancarkan secara langsung ke 160 buah negara.

Ketua Komunikasi Korporat WHB, Amin Nardin Ishak berkata kejohanan siri jelajah Asia itu yang memasuki siri ketujuh, ia akan dipancarkan secara langsung dua hari berturut-turut.

golf04Katanya, melalui liputan siaran langsung itu nanti, dianggarkan sebanyak 160 buah negara dan lebih 500 juta kediaman berpeluang untuk menyaksikan kejohanan berprestij ini.

Ia dilaksanakan di bawah platform televisyen jelajah Asia termasuk siaran ulangan bagi program golf bertaraf dunia.

“Bagi peminat yang tidak dapat hadir menyaksikan perlawanan, mereka berpeluang untuk menonton menerusi kaca televisyen di kediaman masing-masing secara langsung,” katanya kepada Selangor Kini ketika ditemui.

Kejohanan edisi ketujuh bakal berlangsung di Kelab Golf Seri Selangor itu turut menawarkan hadiah keseluruhan RM1.3 juta.

Ami Nardin berkata, pelbagai hadiah lumayan termasuk ‘Hole In One’ yang menawarkan antaranya, kereta Citroen DF5, Lotus dan Toyota Camry.

Sejak 2008, kejohanan itu melahirkan bakat-bakat baru daripada kalangan pemain tempatan seperti Ong Ben Leong, Haziq Hamizan, Danny Chia, Ian Steel, Shaaban Hussin dan ramai lagi.

Ong Ben Leong adalah pemain tempatan pertama menjuarai kejohanan golf ini pada 2008.

Pada edisi tahun lalu, seramai 144 pemain profesional di bawah Siri Jelajah Asia dengan seramai 108 adalah pemain antarabangsa dari 22 negara) dan 36 pemain tempatan menyertainya.

Manakala edisi kali ini, kejohanan itu mendapat penyertaan maksimum iaitu seramai 152 pemain antarabangsa dan tempatan.

Juara kejohanan itu tahun lalu, Pariya Junhavasdikul dari Thailand bakal berentap sekali lagi bersama-sama pemain handalan terkemuka di bawah Siri Jelajah Asia kali ini.

Selain itu, Amin Nardin berkata penganjuran kejohanan berturut-turut itu mampu melonjakkan perlancongan negeri Selangor di luar negara mahupun tempatan.

Katanya, selain banyak destinasi perlancongan, Selangor juga sememangnya terkenal dengan sektor industri yang menarik banyak pelabur ke negeri itu.

Worldwide Holdings Berhad (WHB) dengan kerjasama Kerajaan Negeri dan Asian Tour menganjurkan kejohanan ini yang tersenarai dalam Jelajah Asia serta kalendar pelancongan Selangor.

Selain itu, Worldwide Holdings turut menyokong program-program CSR berbentuk kemasyarakatan dan pembangunan komuniti termasuk pemberian sumbangan kepada Yayasan Raja Muda Selangor yang berjumlah RM400,000.00.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.