Categories
SELANGOR

Jenazah juruterbang MH17 disolatkan di Masjid Negeri Shah Alam

Oleh: Syasya Sufian

SHAH ALAM 2 SEPT: Jenazah juruterbang pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH17, Allahyarham Kapten Wan Amran Wan Hussin, selamat tiba di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, di sini pada jam 10.20 pagi tadi.

kapten5Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim turut bersama-sama lebih 200 orang terdiri daripada ahli keluarga dan rakan sekerja Allahyarham hadir untuk melakukan solat jenazah.

Solat jenazah Kapten Wan Amran selesai dijalankan dengan diimamkan Pemangku Imam Besar Masjid Negeri, Mohd Hatta Ahmad.

Rakan karib jenazah juruterbang, Zainul Mashi Mohd Zaini berkata, hampir 43 tahun beliau mengenali Allahyarham sejak di sejak bersekolah rendah sehingga bersama-sama menyambungkan pelajaran ke luar negara.

Kata beliau, Allahyarham merupakan seorang insan yang sangat baik dan sentiasa tersenyum.

kapten1“Apa-apa pun beliau tidak pernah mengadu dan bermasam jika ada masalah dengan orang lain,” kata beliau selepas selesai sembahyang solat jenazah.

Kapten Wan Amran merupakan juruterbang MH17 yang membawa 298 orang termasuk 15 anak kapal dari Amsterdam ke Kuala Lumpur.

Beliau yang berasal dari perak, mempunyai hampir 20 tahun pengalaman penerbangan, mula berkhidmat bersama MAS sejak tahun 1999 lagi.

Jenazah Allahyarham seterusnya dibawa ke Tanah Perkuburan Islam Seksyen 21, di sini untuk dikebumikan.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.