Categories
NASIONAL

Kerajaan Pusat tidak patut lepas tangan pendidikan kepada IPTS

SHAH ALAM 16 SEPT: Kerajaan Pusat tidak patut melepaskan tangan daripada tanggungjawab mendidik rakyat Malaysia kepada IPTS.

Ahli Parlimen Bayan Baru, Sim Tze Tzin berkata PKR bimbang dasar kerajaan yang giat membenarkan penubuhan IPTS akan mengakibatkan “commercialization of Higher Education.

Ikuti kenyataan media penuh Pengerusi Jawatankuasa HEAP KEADILAN berkenaan perkara itu:

Tambahan tawaran IPTA oleh Kementerian Pendidikan membuktikan Tekanan Rakyat mencapai kejayaan.

Mengikut laporan, Ketua Pengarah Pendidikan Tinggi, Jabatan Pengajian Tinggi, Kementerian Pendidikan, Prof. Datuk Dr. Asma Ismail telah mengumumkan penambahan pengambilan pelajar seramai 5,328 ke IPTA untuk sesi 2014/2015, sekaligus meningkatkan jumlah pengambilan 42,795 orang pelajar ke IPTA.
Langkah Terdesak

Penambahan terkini seramai 5,328 pelajar atau 25% pelajar yang merayu ke IPTA/UPU membuktikan bahawa Kementerian telah gagal menawarkan tempat yang mencukupi pada bulan Ogos.

Hanya seramai 37,467 pelajar layak atau 55.5% yang ditawarkan tempat pada bulan Ogos.
Kami percaya penambahan mendadak ini adalah langkah terdesak “desperate attempt” akibat kemarahan ramai pelajar dan ibu bapa mereka.

Walau bagaimanapun, Parti Keadilan melihat perkembangan terbaru ini secara positif, dan kami berasa bangga kerana hasil tekanan pihak Parti KEADILAN, Pakatan Rakyat, media dan rakyat jelata telah berjaya membuahkan hasil.

Parti KEADILAN telah melancarkan laman web HEAP di heap.keadilanrakyat.org pada bulan Ogos dan mendapat sambutan hangat akibat ramai pelajar gagal mendapat tempat ke IPTA atau mendapat kursus yang amat mengecewakan.

Sepanjang 10 hari pembukaan laman web HEAP, kami telah mendapat aduan daripada 254 pelajar dari pelbagai kaum dan agama, terutamanya pelajar dari keluarga berpendapatan rendah.
Sistem UPU yang perlu rombakan semula

Hakikat bahawa krisis kemasukan pelajar IPTA berlaku setiap tahun sejak 20 tahun yang lalu membuktikan bahawa Kelemahan yang ketara berlaku pada Kementerian Pendidikan. Mengikut database HEAP, kami boleh merumuskan bahawa terdapat 2 senario kelemahan sistem UPU:

1. Pelajar Cemerlang dapat kursus luar pilihan & luar biasa.

2. Pelajar yang cemerlang tetapi gagal mendapat tawaran walaupun pelajar yang lebih lemah dapat tawaran.

Parti Keadilan telah membuat analisis yang mendalam dan akan membuat pertemuan dengan pegawai kementerian untuk mencadang penyelesaian yang konstruktif.
Pengambilan sesi 2014/2015 hanya 63.5%

universitiKetiga, kami merasa kecewa kerana jumlah pelajar yang layak untuk sesi 2014/2015 adalah seramai 67,388 pelajar, penambahan 5,328 pelajar yang terbaru hanya meningkatkan kemasukan pelajar ke 42,795.

Maka pengambilan pelajar untuk sesi 2014/2015 hanyalah pada kadar 63.5%. Pada sesi 2013/2014 yang lepas kadar pengambilan adalah 71.9%. Ini bermaksud, IPTA masih mengurangkan pengambilan sebanyak 8.4% berbanding tahun lepas.

Mengikut statistik World Bank, jumlah rakyat Malaysia yang berpendidikan tinggi hanya pada 36% sahaja.

Malaysia masih ketinggalan berbanding dengan Korea Selatan 89%, Thailand 41%.

Kementerian Pelajaran harus menjawab kenapa pengambilan pelajar IPTA telah merosot 8.4%, satu angka yang amat membimbangkan.

Adakah MOE menghadapi masalah kewangan dan ingin meringankan bebanan menampung pelajar?

Adakah Universiti tempatan telah menukar fokus, dengan mementingkan kemasukan pelajar asing?

Atau dasar kerajaan ingin memupuk perkembangan IPTS dengan mengurangkan kadar kemasukan pelajar berkelayakan? Ini persoalan yang harus dijawab dengan jelas oleh Kementerian.

Parti KEADILAN mendesak kerajaan jangan melepaskan tangan daripada tanggungjawab mendidik rakyat Malaysia kepada IPTS.

Parti Keadilan berpendapat agak bimbang dasar kerajaan yang giat membenarkan penubuhan IPTS akan mengakibatkan “commercialization of Higher Education.

Pada tahun 2014, ahli-ahli Parlimen meluluskan bajet tertinggi sebanyak 21% atau 54.6 billion ringgit kepada Kementerian Pendidikan berbanding 2013 hanya RM38.7 bil.

Peningkatan bajet sebanyak RM15.9 bil atau 41% y-o-y ini agak mendadak dan harus dipakai oleh Kementerian Pendidikan demi melaksanakan tanggungjawab mendidik rakyat Malaysia.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.