Categories
SELANGOR

MPSJ perlu kerjasama masyarakat banteras denggi

Oleh: HAFIZAN TAIB

SUBANG JAYA, 30 SEPT: Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) menyarankan masyarakat supaya bekerjasama menjaga kebersihan kawasan kediaman dan persekitaran dalam usaha mencegah dan membanteras wabak denggi di Subang Jaya daripada berleluasa.

Usaha berterusan perlu dilakukan bagi memastikan bandar itu tidak menghadapi masalah penularan wabak hingga ke tahap membimbangkan. Sebanyak 6,000 kes dilaporkan berlaku di kawasan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) itu dari Januari hingga 27 September lalu.

Mesyuarat MPSJ (11)“Sehubungan itu, dalam memerangi kes denggi adalah menjadi harapan MPSJ agar penduduk perlu memastikan kawasan premis masing-masing bebas dari tempat pembiakan aedes dengan meluangkan masa sekurang-kurangnya 10 minit untuk mencari dan memusnahkan tempat berkenaan.

“Kerjasama masyarakat dengan melaksanakan Kempen 10 Minit dan gotong royong aldaha amat diperlukan untuk memastikan kes denggi dapat dikurangkan,” kata Yang Dipertua MPSJ, Datuk Asmawi Kasbi dalam ucapan Mesyuarat Bulanan MPSJ di sini hari ini.

MPSJ memberi tumpuan kepada lapan kawasan ‘hotspot’ yang dikenal pasti berlaku kes denggi iaitu SS 17/1 Subang Jaya dengan 40 kes, Taman Puchong Utama 12 (35), Pusat Bandar Puchong (Jalan Wawasan 2) (15), Bandar Bukit Puchong 1 (Flat Bandar Bukit Puchong) dan SS 14/6 Subang Jaya (14), Taman Equine

(Putra Permai Apartment) (12), PJS 9 Bandar Sunway (PJS 9/2 – PJS 9/30) (lapan) serta USJ 18 Subang Jaya (enam).

HM

Leave a Reply

Your email address will not be published.