Categories
SELANGOR

Perangsang Selangor cari bakat muda lumba basikal

SHAH ALAM 11 SEPT: Peminat sukan lumba basikal, berumur antara 13-15 tahun, berpeluang menyertai klinik basikal secara percuma dalam program Sekolah Sepeda Bijak (SSB) ditaja Kumpulan Perangsang Selangor Berhad (Perangsang Selangor).
Penolong Pengurus, Tanggungjawab Sosial Korporat, Perangsang Selangor, Mohd Ismail Zam Zam berkata program ‘Sukan Untuk Semua’ mendapat kerjasama Jabatan Pendidikan Selangor, Persatuan Berbasikal Negeri Selangor (PBNS) serta Majlis Sukan Negeri Selangor (MSNS).

SMK KSgor“Program SSB merupakan sebahagian daripada agenda Rangsangan Sukan Selangor (RSS) di bawah inisiatif Tanggungjawab Sosial Korporat Perangsang Selangor yang dilancarkan Mac tahun ini.

“Pelumba basikal memenuhi kriteria pemilihan juga berpeluang diserap sebagai pelapis pasukan lumba basikal Selangor” kata Ismail.

Ismail berkata sejak Mei 2014, seramai 145 pelajar dari lima buah daerah terlibat dalam program ini.

Pelajar terlibat dari SMK Jugra, Banting, Kuala Langat (40), SMK Shahbandaraya, Klang (31), SMK Bestari Hebat, Hulu Selangor (18), SMK Seksyen 24, Shah Alam (22) dan SMK Kuala Selangor (34).

“Sehingga kini, Perangsang Selangor membiayai kos penajaan sebanyak RM26,000 bagi menjayakan program SSB,” katanya.

Program SBB dibimbing dua orang jurulatih profesional, Mohd Mahadzir Hamad, bekas pelumba basikal Selangor dan Malaysia, Hadi Putra Ismail, bekas Pelumba Selangor dan dibantu oleh Mohd Sabri Md Taib daripada Persatuan Berbasikal Selangor.

Mohd Mahadzir ketika ditemui berkata antara aktiviti dilaksanakan seperti Pengenalan Basikal Penunggang dan Pelumba, Teknologi Tunggangan dan Pra-Ujian Kecergasan bertujuan untuk memberi pendedahan dan mencungkil bakat baharu di kalangan kanak-kanak belasan tahun.

“Klinik basikal juga menunjuk ajar pelajar mengenai teknik, peralatan dan disiplin berbasikal dan sekali gus memupuk minat mereka untuk menceburi sukan lumba basikal.

“Bagi fasa seterusnya, Perangsang Selangor mencadangkan kepada PBNS memilih 35 pelajar diserap ke SBB peringkat lanjutan dan dilatih sebagai skuad pelapis pelumba basikal Selangor,” katanya.

Program ini juga telah menarik perhatian Majlis Sukan Negara (MSN) yang hadir pada siri ke-5 yang telah diadakan di Kuala Selangor.

Graham Seers (2)Jurulatih Program Basikal Kebangsaan Malaysia, Graham Seers berkata, di Malaysia terdapat dua buah negeri sahaja aktif membangunkan atlet remaja berbasikal, salah satunya Selangor.

“Saya mungkin mempertimbangkan memilih 5 atlet skuad SSB Lanjutan mara ke Bukit Jalil sebagai pelatih atlet lumba basikal remaja Malaysia,” katanya.

Seers akan memilih 5 bakat muda menyertai skuad pelumba basikal remaja Malaysia

Program seterusnya, pada September ini diadakan di SMK Taman Melawati, Gombak dan SMK Sungai Rawang, Sepang.

Pelajar berminat boleh berhubung dengan Sabri di talian 012-4845996 atau Mahadzir 019-2885633.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.