Categories
SELANGOR

Dihalang duduki peperiksaan akibat yuran, mahasiswa sahkan kenyataan Anwar

Oleh Naeem Raffi

SHAH ALAM: Seorang mahasiswa Universiti Selangor (Unisel) mengakui rakannya terpaksa menamatkan pengajian kerana gagal melangsaikan yuran hingga dihalang dari menduduki peperiksaan.

Mahasiswa Bio Medic Sains Kesihatan, Ahmad Muhaimin Junid pula berkata rakan baiknya terpaksa menamat pengajian di tengah jalan kerana gagal melangsaikan yuran untuk menduduki peperiksaan.

ahmad muhaimin“Tanpa yuran seseorang mahasiswa tidak dibenarkan menduduki peperiksaan. Tetapi, mungkin ada kaedah lain (timbang tara) dari Unisel untuk kes seumpama ini.

“Ada sebab mereka gagal langsai hutang dan rugi jika mahasiswa itu pintar tetapi tidak berkemampuan kerana keluarganya miskin,” katanya.

Beliau berkata demikian pada tinjauan SelangorKini berkaitan cadangan Datuk Seri Anwar Ibrahim supaya menurunkan yuran pengajian dan melonggar syarat langsai hutang.

Kenyataan itu dibuat selepas Penasihat Ekonomi Negeri Selangor itu menerima laporan kes mahasiswa dihalang dari menduduki peperiksaan berikutan gagal membayar yuran.

Anwar bagaimanapun tidak menyalahkan pentadbiran Unisel yang dianggapnya terpaksa berbuat demikian kerana terikat dengan dasar Kerajaan Negeri sebelum ini.

noor sahidahSelain itu, Mahasiswa Diploma Pengurusan Perniagaan (DBM), Noor Sahidah Mohd Saudi, berkata mereka sedia kala dihimpit masalah kewangan ekoran kehidupan di bandar raya sangat mencabar.

“Yuran pembelajaran mencecah RM2,400 untuk semesta ini. Itu belum pembelanjaan bulanan, sewa rumah, makan minum dan bahan pembelajaran setiap bulan hampir RM800,” katanya.

Keluhan pelajar semesta lima itu turut dikongsi Mohd Asyaf Mohd Faizal dari jurusan sama.

mohd asyraf“Cadangan penurunan itu ada asasnya. Saya sebagai mahasiswa sudah tentu menyokong kerana rata-rata kami bukan orang senang.

“Jika ia baik untuk kedua-dua pihak (Unisel dan mahasiswa), saya harap ia dilaksanakan,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.