Categories
SELANGOR

Hari pertama 1436 Hijrah Kg Banda Dalam panas dengan puisi penentangan

Oleh: NAZLI IBRAHIM

GOMBAK, 26 OKT: Hari pertama tahun baru 1436 Hijrah di Kampung Banda Dalam malam tadi dipanaskan dengan lebih 16 penyair mendeklamasikan puisi masing-masing.

Antara penyair terkenal yang memeriahkan Himpunan Budayawan 1 Muharam 1436 Hijrah malam tadi adalah, Noor Rahmat Shah, Yassin Salleh, Nik Jidan, HMS Abu Bakar, Zuhaili Zuhairi, Sharifah Aisiah Syed Mahazar, dan Mat Yassin Salleh.

_MG_3337

Sesi deklamasikan puisi malam tadi turut dihangatkan lagi apabila Exco Pembangunan Generasi Muda, Sukan, Kebudayaan dan Pembangunan Usahawan, Amiruddin Shari turut membacakan dua puisi bertajuk ‘Dongeng Pilihan Raya’ dan ‘Kafetaria Sabtu Pagi’.

_MG_3530

Barisan puisi yang sarat dengan mesej kemanusiaan, berkisar isu kehidupan golongan marhaen dan kritikan tajam kepada golongan penguasa malam tadi bertambah panas dengan lolongan ‘Selamat Datang Nuklear’ oleh Noor Rahmat Shah.

Nik Jidan pula mempersembahkan puisi bertajuk Untuk Orang Islam, Dendang Orang Berani dan Bunyi Gitar.

_MG_3475

Bekas tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) Chan Yong Sin pula mengimbau kembali kehidupan beliau selama 10 tahun hidup dalam tahanan ISA termasuk peristiwa mogok lapar.

_MG_3571

Suasana program digamatkan lagi apabila wartawan akhbar Harakah, Arif Atan menyampaikan puisi ‘Najib Selfie, Kampung Dan Tercabut Gigi’ dan tidak ketinggalan Melati dengan puisi bertajuk ‘Tanah dan Air Mata’ karya Ketua Editor Selangor Kini, Fazalah Pit.

_MG_3484

Acara yang dianjurkan Seniman Paksi Rakyat (PAKSI) dan penduduk Kampung Banda Dalam itu diakhiri dengan pidato Sasterawan Negara, Datuk A Samad Said.

20141026_002856

Leave a Reply

Your email address will not be published.