Categories
NASIONAL

Himpunan bantah potong subsidi bahan bakar berlangsung aman

Oleh: HAFIZAN TAIB

KUALA LUMPUR, 8 OKT: Kira-kira 300 orang berhimpun dalam satu tunjuk perasaan aman di hadapan bangunan Parlimen bagi membantah pengurangan subsidi bahan bakar dan menghentikan perlaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST).

Demo Bantah Minyak Naik Depan Parlimen (3)

Biarpun berlaku kekecohan kecil pada peringkat awal demonstrasi, keadaan tetap terkawal dengan semua peserta dan pihak berkuasa menjaga kelakuan dan mematuhi peraturan.

Demo Bantah Minyak Naik Depan Parlimen (11)

Ketua Pemuda PAS, Suhaizan Kaiat bersama tujuh wakil jawatankuasa dari Gabungan Bantah Cukai GST (Bantah) dan Protes Kenaikan Harga Minyak (Protes) berjaya menyerahkan memorandum kepada Pegawai Khas Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Mohd Zain Zainal dan Pegawai Khas Setiausaha Kelab Penyokong Kerajaan, Omar Daud.

Demo Bantah Minyak Naik Depan Parlimen (17)

“Kami telah menyatakan kekesalan kita terhadap kenaikan harga minyak 20 sen dan dalam tempoh setahun berjumlah 40 sen yang mana ia membebankan rakyat,” kata Suhaizan dalam sidang media selepas itu.

Mohd Najib Abdul Rahim dari Gabungan Mahasiswa Islam SeMalaysia (Gamis) menyatakan pihaknya menyokong demonstrasi itu sepenuhnya kerana apabila harga minyak dinaikkan dan GST dilaksanakan, golongan pelajar akan turut terkesan.

“Orang-orang di luar yang suka memperlekehkan kami yang mengatakan mahasiswa tidak membayar cukai kerana tidak bekerja. Hentikan perkara mengarut itu. Kami juga akan terkesan bila harga barangan meningkat apabila kos pengangkutan meningkat,” katanya.

Demo Bantah Minyak Naik Depan Parlimen (13)

Antara tuntutan disenaraikan jawatankuasa penganjur Bantah dan protes kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak ialah membatalkan pengurangan subsidi minyak, menghentikan rancangan melaksanakan cukai GST, mengadakan referendum pelaksanaan GST, serta menuntut Ahli Parlimen membawa usul tergempar berkaitan ke Parlimen.

Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar pula menjelaskan barisan ahli Parlimen PR akan membangkitkan keluhan rakyat itu di dalam sidang Dewan Rakyat.

“Segala saranan yang termuat di dalamnya akan kami bawa ke Parlimen sama ada dalam perbahasan bajet atau di sepanjang perbahasan dijalankan.

“InsyaAllah saya berjanji bagi pihak Ahli Parlimen PR kami sentiasa menjiwai semangat yang dibawa oleh anda semua,” katanya.

Demo Bantah Minyak Naik Depan Parlimen (23)

HM

Leave a Reply

Your email address will not be published.