Categories
SELANGOR

ICAT platform rai OKU, warga emas

Oleh : AFEEQA AFEERA

PETALING JAYA, 7 OKT: Persidangan Antarabangsa Untuk Kemudahan Pelancongan (ICAT) 2014 yang akan berlangsung pada 4 hingga 7 Disember depan bakal menjadi platform bagi golongan kurang upaya (OKU) dan warga emas untuk mendapat kehidupan selesa, sesuai dengan keperluan dan kehendak mereka.

Pengarah Eksekutif Beautiful Gate Foundation For The Disabled, Sia Siew Chin, berkata persidangan kali ke-5 yang akan berlangsung di Dewan Sivik Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) itu bertujuan membawa kedua-dua golongan berkenaan ke arah masyarakat global yang lebih inklusif.

mbpj1“ICAT 2014 adalah acara yang bertujuan untuk membawa warga emas dan OKU ke tengah-tengah masyarakat global yang lebih inklusif, dalam masa sama untuk mewujudkan kesedaran berhubung berpotensi dan pasaran khusus mengenai hal ini.

“Ia adalah acara pertama antarabangsa yang dianjurkan di Malaysia dan secara positif akan membawa kepada peningkatan pengiktirafan dan galakan daripada dasar dan tindakan untuk menggalakkan pelancongan yang boleh diakses untuk semua,” katanya.

Antara aktiviti yang akan dilaksanakan pada persidangan itu adalah Pertandingan Filem Pendek Antarabangsa berkaitan Kemudahan Pelancongan, Pertandingan Foto Antarabangsa, Pertandingan Nyanyian dan Tarian untuk OKU serta Konvoi Kesedaran.

mbpj3

Dimaklumkan lebih sepuluh badan bukan kerajaan (NGO) yang akan terlibat dalam penganjuran persidangan kali ini, antaranya Majlis Pemulihan Malaysia (MCR), Pertubuhan Sukarelawan Heap Hope, At-Home Creative dan sebagainya.

HM

Leave a Reply

Your email address will not be published.