Categories
SELANGOR

MBPJ serah isu RTPJ kepada Menteri Besar

PETALING JAYA: Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) tidak mempunyai kuasa membatalkan Rancangan Tempatan Petaling Jaya (RTPJ) 1 dan RTPJ 2 kerana terletak dibawah Seksyen 16 (2) Akta Perancangan Bandar dan Desa 1976.

Datuk Bandar Datin Paduka Alinah Ahmad berkata langkah seterusnya adalah menghantar dokumen berkenaan kepada Datuk Menteri Besar Mohamed Azmin Ali untuk tindakan.

MBPJ Alinah Serah Tugas 02“Arahan Kerajaan Negeri ialah kita perlu bawa kepada Kerajaan Negeri sekiranya kita hendak batalkan RTPJ1 dan RTPJ2. Atas arahan itu saya gunakan Seksyen 10(7), yang mana semua orang bersetuju tetapi saya tidak bersetuju (membatalkan RTPJ1 dan RTPJ2), untuk bawa perkara ini ke Y.A.B Menteri Besar dan beliau akan buat keputusan.

“Saya akan menemui beliau sekiranya saya dipanggil,” jelas Alinah.

Beliau berkata demikian mengulas perkembangan dari sidang media oleh ahli-ahli Majlis Petaling Jaya semalam.

Ahli Majlis Zon 8, Ir. Lee Suet Sen berkata majoriti ahli-ahli majlis menyokong usul untuk menarik-balik dan membatalkan cadangan pindaan RTPJ1 dan RTPJ2 secara keseluruhannya atau sebahagian daripadanya.

Mereka juga mahu usaha pindaan dihentikan sehingga maklum-balas daripada rakyat diberi perhatian sewajarnya.

Sementara itu, Ahli Parlimen dan Adun dalam bandaraya Petaling Jaya menyokong keputusan ahli-ahli Majlis itu.

Dalam satu kenyataan bersama, mereka menegaskan cadangan penubuhan jawatankuasa khas untuk meneliti semua cadangan ditubuh dan mengambil-kira maklum-balas dari orang awam.

“Kami terkejut dengan cadangan untuk membuang garis panduan kawal perancangan (planning control) daripada RTPJ1 dan 2. Kawalan ini dibuat dengan input terperinci daripada orang awam dan mengekalkan kestabilan perancangan bandar dalam Petaling Jaya.

“Keputusan untuk menaikkan plot ratio maksimum daripada 4 kepada 6 di tujuh kawasan Pembangunan Berteraskan Transit (TOD) sekitar stesen Transit Aliran Massa (MRT) dan Transit Aliran Ringan (LRT) perlu dikaji semula ekoran impak keatas keadaan lalulintas sedia-ada, kemudahan awam dan kualiti kehidupan di Petaling Jaya.

“Cadangan untuk membolehkan Lebuhraya Damansara-Shah Alam (DASH) merentasi kawasan perumahan padat dan komersil di Mutiara Damansara dan Damansara Perdana mengundang lebih dari seribu bantahan. Cadangan lebuhraya melalui kawasan-kawasan itu perlu dikaji semula.

“Kita juga perhatikan keseluruhan tanah Institut Penyelidihan Getah (RRI) seluas 1600 ekar dicadang sebagai kawasan pembangunan campur tanpa pelan tata atur terperinci. Rakyat berhak melihat cadangan kepenggunaan tanah, plot ratio, kepadatan, kemudahan awam dan sebagainya daripada Pihak Berkuasa Tempatan (PBT).

“Kita juga perhatikan cadangan untuk menukar guna tanah Filem Negara di Seksyen 12 daripada fungsi institusi awam kepada komersil dengan plot ratio 6. Tanah itu sewajarnya dipulangkan semula kepada Kerajaan Negeri atau PBT untuk kegunaan awam walaupun Kerajaan Persetujuan mahu memindahkan Filem Negara ke kawasan lain.

Kenyataan bersama itu ditandangani Ahli Parlimen Petaling Jaya Selatan Hee Loy Sian, Tony Pua (Petaling Jaya Utara), Sivarasa Rasiah (Subang), Wong Chen (Kelana Jaya), dan Adun Bukit Gasing Rajiv Rishyakaran, Haniza Talha (Taman Medan), Lau Weng San (Kampung Tunku), Yeo Bee Yin (Damansara Utama), Elizabeth Wong (Bukit Lanjan) dan Nik Nazmi Nik Ahmad (Seri Setia).

Leave a Reply

Your email address will not be published.