Categories
SELANGOR

MPP Unisel: Jangan yuran rendah tapi kemudahan ditarik

Oleh HAFIZAN TAIB

SHAH ALAM: Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) Universiti Selangor (Unisel) berharap kemudahan sedia ada di kampus tidak berkurangan apabila kadar yuran dikurangkan.

Bagaimanapun, Naib Yang Dipertuanya, Adeeb Farhan Ahmad Fadzillah menyambut baik saranan Datuk Seri Anwar Ibrahim yang disifatkan sebagai prihatin terhadap masalah mahasiwa universiti itu.

adib mpp unisel“Kita mengalu-alukan kenyataan itu. Yuran tinggi pastinya membebankan terutama bagi pelajar miskin dan kurang berkemampuan.

“Namun, kita berharap jika yuran direndahkan, ia bersesuaian dan tidak pula ada antara kemudahan dikurangkan,” katanya kepada SelangorKini.

Bagaimanapun, Adeeb Farhan berpendapat yuran di pusat pengajian tinggi itu antara terendah berbanding institusi pengajian tinggi swasta (IPTS).

Beliau berkata, kadar yuran di Unisel yang tidak dianggap sebagai institusi pengajian awam (IPTA) masih rendah berbanding IPTS lain iaitu kira-kira dua kali ganda.

“MPP juga mengadakan perbincangan dengan pengurusan universiti mengenai kumpulan mahasiwa yang gagal membayar yuran pengajian. Setakat ini kira-kira 99 peratus kes selesai.

“Majoriti pelajar dapat menduduki peperiksaan mereka,” katanya.

qurratu aniniBendahari Agung MPP Unisel, Qurratu Aini Ali Muhamed pula, berkata isu itu seakan-akan tiada penghujungnya biarpun beberapa kali dibangkitkan.

“Cakap itu ini murah, sudah tentu semua pelajar suka. Tetapi kita bimbang bila ia murah, banyak kemudahan seperti perpustakaan ditarik balik,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published.