Categories
NASIONAL

Peguam, Media & Ahli Parlimen jalan 1km bantah Akta Hasutan

KUALA LUMPUR 16 OKT: Lebih 500 peguam hari ini bersut hitam berarak kira-kira satu kilometer menuju ke Parlimen mendesak kerajaan memansuhkan Akta Hasutan.

Perarakan yang digelar ‘Perarakan untuk Keamanan dan Kebebasan 2014’ bermula peserta mula berkumpul sejak jam 10.00 pagi tadi.

jalanIa dianjurkan Badan Peguam Malaysia turut mendapat sokongan persatuan dan badan peguam dari luar negara.

Turut bersama mereka termasuk Ahli-ahli Parlimen Pakatan Rakyat yang juga pengamal undang-undang yang turun dari Dewan Rakyat untuk menyatakan solidariti kepada perjuangan memansuhkan akta itu.

Mereka membawa plakad antaranya bertulis “Mansuh Akta Hasutan”, “Senyap tidak akan melindungi anda” dan “Harmoni, hormat menghormati perpaduan”.

1174528_10152296005576152_1829244072612621086_nSelain peguam, turut bersama dalam perarakan itu, kumpulan pengamal media yang tidak mahu akta itu disalah guna untuk menyekat kebebasan bersuara dan kebebasan media.

Antara yang hadir ialah Presiden Majlis, Christopher Leong, yang kelihatan menyambut ketibaan para peserta, dan bekas pengerusi bersama BERSIH, Datuk S Ambiga; Setiausaha Agung PSM, S Arutchelvan dan ahli Parlimen pembangkang – Teo Nie Ching, Nga Kor Ming, dan Gobind Singh Deo.

Hanya 10 ahli Majlis Peguam dibenarkan masuk ke bangunan Parlimen dan disambut oleh Ahli Parlimen Pakatan Rakyat.

Dalam pada itu, Christoper menyerahkan memorandum terbuka kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Mah Siew Keong selaku wakil kerajaan di Bilik Jawatankuasa 2, Bangunan Parlimen.

Antara isi kandungan memorandum berkenaan adalah menggesa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak untuk memansuhkan Akta Hasutan.

“Kami menghargai sokongan Ahli Parlimen terhadap pandangan kami supaya akta ini dimansuhkan,” katanya.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.