Categories
SELANGOR

Ketua Kampung, JKKK patut kerap turun padang tinjau masalah

Oleh: LIZAWATI MADFA

SHAH ALAM, 5 NOV: Ketua kampung serta seluruh anggota Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) digesa untuk mencontohi cara kerja Dato’ Menteri Besar, Mohamed Azmin Ali.

Exco Kerajaan Tempatan, Pemutihan Kilang Tanpa Kebenaran dan Pembangunan Kampung Baru, Ean Yong Hian Wah berkata ketua kampung khususnya perlu turun padang dan meninjau permasalahan kawasan mereka.

KampungKatanya, dengan itu setiap masalah dijangka dapat diselesaikan dengan kadar lebih cepat.

“Menteri Besar kita yang baru sudah meletakkan satu tanda aras yang tinggi iaitu beliau mahu 80 peratus waktu bekerja di lapangan, 20 peratus di pejabat.

“Standard ini bukan sahaja perlu diikuti kami barisan Exco, wakil rakyat dan ahli majlis tetapi juga ketua-ketua kampung dan JKKK semua,” katanya di hadapan lebih 200 hadirin.

Beliau berucap demikian dalam Sesi Taklimat Khas GST dan Majlis Makan Malam bersama JKKK kampung-kampung baru, bagan dan tersusun di Pusat Konvensyen Shah Alam di sini malam tadi.

Hadir sama ialah Exco Negeri, Dr Daroyah Ali dan Zaidy Abdul Talib dan ahli-ahli dewan undangan negeri antaranya Lau Weng San (Kampung Tunku)dan Tiew Way Keng (Teratai) serta ahli parlimen Petaling Jaya Utara, Tony Pua.

Pada masa sama, Ean Yong mahu setiap ketua kampung menetapkan visi dan misi mereka dalam merangka pembangunan kawasan mereka.

“Biasanya mereka menganggap menjadi ketua kampung adalah satu tugas yang mudah, jadi mereka sukar terima cabaran ini.

“Tetapi mereka perlu sedar bahawa mereka juga adalah barisan hadapan kerajaan negeri.

“Setiap mereka mencerminkan kerjaan negeri yang ada ini,” katanya dalam sidang media pula.

Leave a Reply

Your email address will not be published.