Categories
SELANGOR

Rakyat bangga, Kerajaan Negeri tak abai desa dan pendidikan

Oleh: ANNA FARINA dan SHAF GAFIE

SHAH ALAM, 26 NOV: Rakyat di negeri ini menyambut baik pembentangan Belanjawan Selangor 2015 apabila turut memberikan tumpuan kepada desa dan pendidikan yang disifatkan bertepatan.

Namun, ,ereka juga berpandangan penggunaan wang secara cermat harus terus diutamakan Kerajaan Negeri.

10352148_818857948178553_7046295858563244909_nBagi Nurul Hazwani, 24, pembangunan di desa memerlukan keseimbangan antara pembangunan ekonomi, prasarana dan masyarakat tanpa melunturkan suasana desa yang permai.

“Kawasan luar bandar memang harus diberi perhatian. Saya tengok belanjawan kali ini banyak diperuntukkan untuk membangunkan luar bandar dan hal ini baik daripada aspek kemudahan, keselesaan, membaik pulih, bahkan masyarakat desa sendiri.

“Apa yang saya boleh katakan, semoga bajet yang diberikan dapat digunakan dengan baik. Kita mahu tengok kawasan desa di Selangor ini ada perubahan tetapi mengekalkan suasana yang permai,” katanya.

DSC_3413Sementara itu, Aziz Ahmad, 50, berkata peruntukan pendidikan khususnya agama perlu diberi perhatian yang lebih banyak lagi waalupun apa yang dibentangkan dalam Belanjawan Selangor 2015 turut memasukkan bantuan serta peruntukan untuk sekolah tahfiz dan Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS).

“Untuk belanjawan kali ini baik.  Tapi pandangan peribadi saya, speruntukan pendidikan perlu lebih banyak lagi sebenarnya kalau di Selangor ini.

“Kerajaan Negeri perlu lihat sekolah agama di seluruh Selangor ini. Berapa banyak sekolah agama yang perlu diberi perhatian dari segi kemudahan, keperluan dan pelbagai lagi,” katanya.

Pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM), Amirul Hafiz, pula mengalu-alukan sokongan Kerajaan Negeri kepada kebajikan mahasiswa dan berharap negeri lain mencontohi jejak pentadbiran Dato’ Menteri Besar, Mohamed Azmin Ali.

“Saya tidak berapa mengikuti Belanjawan Selangor kali ini. Yang saya tahu, peruntukan untuk Hadiah Anak Masuk Universiti harus dipuji. Peruntukan bernilai RM1000 itu sangat membantu pelajar sebenarnya.

“Jika hanya mengharapkan pinjaman, ia hanya lepas untuk bayar yuran universiti. Untung anak Selangor dan saya harap negeri lain dapat beri amaun sebegitu juga,” katanya.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.