Categories
SELANGOR

Selangor bakal muktamd saham ABBAS, SPLASH suku ke-3 2015

Oleh: LIZAWATI MADFA

SHAH ALAM, 26 NOV: Kerajaan Selangor dijangka memuktamadkan pengambilalihan saham dua lagi syarikat konsesi pada suku ketiga tahun 2015, kata Dato’ Menteri Besar, Mohamed Azmin Ali.

Beliau berkata, tempoh berkenaan adalah mengikut syarat perjanjian yang dipersetujui dan ditandatangani pentadbiran sebelum ini di bawah mantan Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Katanya, pentadbiran lama mensyaratkan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor) menandatangani pembelian saham dengan SPLASH dalam tempoh setahun, selepas tarikh 12 November lalu.

air pahang“Langkah seterusnya dalam proses penstrukturan industri air Selangor dengan memuktamadkan pengambilalihan dua lagi syarikat konsesi iaitu ABBAS dan SPLASH yang juga akan mengikut kerangka dasar yang menjamin kpentingan rakyat Selangor,” katanya dalam sidang Dewan Negeri Selangor (DNS), hari ini.

Mohamed Azmin turut memberitahu Dewan Negeri beberapa terma perjanjian perstrukturan industri perkhidmatan air.

“Pada umumnya, antara persetujuan itu adalah untuk saling memudah cara bagi menjayakan penstrukturan industri perkhidmatan air di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya.

azmin“Juga penyaluran pembiayaan untuk urusan pengambilalihan ekuiti syarikat konsesi, persetujuan untuk sewa tapak bekalan air.

“Seterusnya, penyerahan pengendalian dan penyelenggaraan industri perkhidmatan air kepada Air Selangor dan pemberian lesen perkhidmatan kepada syarikat Air Selangor,” katanya.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.