Categories
NASIONAL

Suaram: Hentikan gangguan & tekanan terhadap Zunar

SHAH ALAM 14 NOV: Kerajaan digesa agar menghentikan gangguan dan tekanan terhadap kartunis politik, Zulkifli Anwar Ulhaque atau dikenali sebagai Zunar.

Pengarah Eksekutif Suara Rakyat Malaysia (Suaram), Yap Swee Seng berkata, pihaknya menuntut agar polis dan Kementerian Dalam Negeri (KDN) menegakkan hak Zunar seperti yang dijamin dalam Perlembagaan.

zunar pakatan kutip dana 01“Suaram menyeru kerajaan hentikan semua siasatan terhadap Zunar, tiga pembantunya dan tekanan terhadap pengendali laman web beliau.

“Berhenti menakutkan pencetak, penerbit, penjual dan pemilik kedai buku yang bekerjasama dengan Zunar,” katanya dipetik Sinar Harian.

Menurut Yap, Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan setiap warganegara mempunyai hak untuk kebebasan bersuara.

“Sekatan hanya perlu sekiranya sesuatu itu mengancam keselamatan negara, ketenteraman awam atau prinsip moral.

“Untuk itu ia bertentangan dengan logik dan akal untuk menyatakan bahawa kartun politik Zunar boleh dikatakan sebagai memudaratkan ketenteraman awam, moral dan keselamatan negara, sudah tentu tidak,” katanya.

Pada 6 November lalu, pembantu Zunar diambil keterangan kerana menjual buku kartun kontroversi Zunar bertajuk ‘Konspirasi Memenjarakan Anwar’ dan ‘Pirate of the Carry-BN’.

Dalam tangkapan itu, sebanyak 44 buku kartun Zunar telah dirampas oleh polis dan pembantu Zunar telah disiasat di bawah Seksyen 8 (2) Mesin Cetak, Akta Penerbitan 1984 dan Akta Hasutan 1948 serta Kanun Keseksaan.

Kelmarin, pengendali laman web yang menjual buku Zunar telah dipanggil ke balai polis Dang Wangi untuk disoal siasat dan Zunar juga telah dimaklumkan untuk disiasat bawah Seksyen 4 (1) (c) Akta Hasutan.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.