Categories
NASIONAL

Teresa Kok: Bukan DAP saja bangkitkan, Mahathir juga persoal 1MDB

SHAH ALAM, 23 NOV: Ahli Parlimen Seputeh (DAP), Teresa Kok mempersoalkan tindakan Ketua Umno bahagian Cheras, Datuk Seri Syed Al Habshee yang menggesanya tidak mempolitikkan isu 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Kok berkata, Syed Ali sepatutnya menganggap bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mempolitikkan isu 1MDB kerana turut mengkritik syarikat pelaburan negara itu.

“Adakah beliau (Syed Ali) akan menuduh Mahathir mempolitikkan isu 1MDB untuk memburukkan imej Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak?,” katanya yang dipetik dari Malaysia Kini.

Beliau berkata, Mahathir membangkitkan beberapa persoalan berkenaan lambakan hutang dan penggunaan dana 1MDB, pada September lalu.

“Isu berkenaan 1MDB dan dibangkitkan oleh DAP dan Mahathir adalah isu yang sangat serius dan memerlukan delegasi Umno untuk berani mengangkatnya dalam perbahasan mereka,” katanya.

Beliau mengulas kenyataan Syed Ali yang mempersoalkan tindakan DAP yang menggesa Umno membincangkan isu 1MDB ketika perhimpunan agung parti itu, pada 21 November lalu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.