Categories
NASIONAL

Rafizi: “Kempen apa BN lewat malam?”

Oleh: HAFIZAN TAIB

PERMATANG PAUH, 4 MEI: Pakatan Rakyat (PR) meminta Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) menjalankan pemantauan dan siasatan berhubung kaedah kempen Barisan Nasional (BN) didakwa dijalankan selepas jam 10 malam.

Setiausaha Agung PKR, Rafizi Ramli, mendakwa pihaknya memperoleh maklumat daripada sumber menyatakan BN khususnya Umno telah mengubah strategi kempen bagi menghadapi pilhanraya kecil Permatang Pauh ini.

Rafizi“Ia mengubah cara kempen daripada apa lazim digunakan parti bertanding kepada cara tradisional yang menimbulkan prasangka.

“Lawatan rumah ke rumah dibuat pada lewat malam adakah ia digunakan untuk memberi wang, menyogok atau menawarkan imbuhan sebagai ganti kepada undi pada Khamis ini,” katanya dalam sidang media di sini, hari ini.

Katanya, adalah jelas memasuki minggu terakhir kempen itu Umno semakin terdesak dan seharusnya SPR memberi perhatian perkara berkenaan.

“BN juga menghadapi masalah menampilkan calonnya kerana beliau seorang calon paling pemalu dalam sejarah politik Malaysia.

“Tiada sebarang kenyataan keluar dari mulutnya apabila soalan diaju kepadanya dan saya tidak pernah jumpa calon seperti ini,” katanya.

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng juga terus mencabar Suhaimi Sabudin bagi menjawab pertanyaan berhubung isu kontraktor Bumiputera dinafikan hak perniagaan di negeri itu.

“Saya minta calon BN menjawab kerana tuduhan atau fitnah dibuat Umno termasuk Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, menyatakan kontraktor Bumiputera tidak memperoleh pendapatan di Pulau Pinang.

“Sebagai kontraktor, bolehkah beliau mencari makan dengan kontrak Kerajaan Negeri?,” soalnya.

Beliau menambah, Kerajaan Negeri mengemukakan bukti terhadap segala tuduhan sekiranya jawapan diberi sebaliknya namun pihaknya yakin tiada sebarang kenyataan diberikan Suhaimi.

“Sebagai contoh, Kerajaan Negeri membuat tender terbuka sejak 2008 hingga kini apabila kontraktor Bumiputera kelas F menikmati hasil meningkat dari RM11 juta kepada RM91 juta,” katanya.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.