Categories
SELANGOR

Perubahan laluan trafik Petaling Jaya bakal beri manfaat

OLEH ERMIZI MUHAMAD

SHAH ALAM, 17 MAC: Perubahan laluan trafik membabitkan beberapa kawasan di sekitar Petaling Jaya bakal memberi manfaat jangka panjang kepada pengguna.

ADN Bukit Gasing, Rajiv Rishyakaran, berkata Petaling Jaya memerlukan perancangan khsusus bagi mengatasi masalah kesesakan di bandar raya itu.

“Sehingga kini pelan itu disambut baik penduduk setempat dan kita tidak menerima sebarang aduan atau bantahan berkenaannya.

yb rajiv a“Pelan ini juga sebenarnya dirangka khas Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) bersama penduduk di kawasan terlibat dalam usaha mengurangkan kesesakan lalu lintas terutamanya pada waktu puncak,” katanya kepada SelangorKini.

Mengulas lanjut, Ranjiv berkata, perubahan itu dijangka mengambil masa beberapa minggu bagi membolehkan penduduk setempat menyesuaikan diri.

“Peringkat awalnya mungkin ramai yang tidak ikut pelan laluan baru ini kerana masih belum dapat sesuaikan lagi dengan keadaan itu.

“Tetapi saya yakin dalam tempoh tiga atau empat minggu berikutaya, pengguna jalan raya lain tentunya dapat menyesuaikan diri dengan aliran laluan baru itu,” katanya.

Pelan aliran laluan baru itu mula dihebahkan kepada pengguna jalan raya sejak sebulan lalu melalui notis dan papan tanda pemberitahuan.

Perubahan trafik itu membabitkan kawasan komesial dan perumahan sekitar Seksyen 1 PJ Old Town yang dilaksanakan sejak 16 Mac lalu.

Antara laluan terlibat adalah:

  1. Laluan Jalan 1/10 dan 1/19 akan ditukar menjadi jalan sehala (berhampiran kedai kopi Heng Kee Bak Kut Teh dan Soon Lee)
  2. Pengguna jalan raya yang ingin ke Jalan 1/14 disarakan melalui simpang pertama di Jalan 1/14 kerana tidak boleh melalui simpang kedua.
  3. Jalan Dispensary (Jalan 2/28) dan Jalan 1/18 juga akan menjadi jalan sehala.
  4. Pengguna jalan raya dari Jalan 1/12 yang ingin ke Jalan Othman perlu memasuki simpang selepas Restoran C&S atau selepas Medan Selera Jati

-AA-

Leave a Reply

Your email address will not be published.