Categories
SELANGOR

Perkasakan Hulu Kelang sebagai Hab Pelancongan Selangor

OLEH ERMIZI MUHAMAD

SHAH ALAM, 25 MEI: Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) kini giat memperkasakan Hulu Kelang sebagai kawasan Hab Pelancongan di Selangor.

Yang Dipertuanya, Abdul Hamid Hussain, berkata ia ekoran daerah itu menjadi destinasi tumpuan seisi keluarga untuk melakukan aktiviti riadah di hujung minggu.

hamid_hussain2“Di sebalik kemodenan dan pembangunan pesat di bandar besar seperti di Shah Alam dan Klang, Selangor mempunyai banyak tempat berkelah menarik khususnya di Hulu Klang.

“Menyedari hakikat ini, pihak MPAJ terus memberi tumpuan terhadap projek yang mampu meningkatkan taraf ekonomi penduduk termasuklah memperkasakan Hulu Kelang sebagai hab pelancongan terkemuka di Selangor,” katanya dalam kenyataan.

Antara kawasan rekreasi di kawasan perbandaran Hulu Kelang seperti Zoo Negara, hutan lipur, penempatan Orang Asal di Kampung Kemensah, Air Terjun Batu Asah dan makanan tradisional popular, Lemang Pak Ali.

Selangor juga mempunyai beberapa destinasi air terjun seluruh negeri, antaranya Air Terjun Sungai Gabai Hulu Langat dan Air Terjun Sungai Tua Ulu Yam, Air Terjun Sungai Tekala Hulu Langat dan Air Terjun Perdik Hulu Langat.

Broga_HillSelain itu, kawasan Ampang Jaya turut menjadi destinasi pilihan pendaki melakukan aktiviti pendakian di Bukit Broga, Bukit Ampang dan Bukit Tabur.

Kerajaan Negeri sebelum ini juga menyediakan peruntukan RM7.75 juta setahun bagi mempromosikan acara pelancongan negeri.

Pada masa sama, Kerajaan Negeri turut membelanjakan RM1.35 juta bagi menaik taraf Pusat Pelancongan Kelip-Kelip, prasarana di pantai dan pembelian trem di Bukit Melawati.

-AA-

Leave a Reply

Your email address will not be published.