Categories
BERITA UTAMA SELANGOR WANITA & KEBAJIKAN

Bendung masalah rumah tangga, elak kesan negatif

OLEH SYASYA SUFIAN

SHAH ALAM, 15 JULAI: Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) menegaskan masalah keganasan rumah tangga perlu dibendung daripada awal kerana ia boleh meninggalkan kesan negatif dalam kekeluargaan juga negara

Naib Presiden (Hal Ehwal Wanita) ABIM, Fadhlina Sidek, berkata keganasan rumah tangga adalah masalah yang hangat diperkatakan dan menjadi semakin serius masa kini.

fadhlinaKatanya, itu adalah masalah yang melanda hampir semua negara di seluruh dunia tanpa mengira bangsa, agama, kaum, jantina, keturunan, atau kedudukan.

“Antara beberapa langkah yang perlu diambil oleh wanita apabila berlaku keganasan rumah tangga adalah pastikan anda membuat laporan polis dan minta pegawai penyiasat terus membuka fail siasatan juga mohon Perintah Perlindungan Sementara.

“Jangan sesekali tarik balik aduan dan pastikan kaki pukul ini dibawa ke muka pengadilan,” katanya kepada Selangor Kini, di sini, hari ini.

Selain itu, katanya, wanita yang didera perlu mendapat laporan perubatan penuh dari hospital kerajaan.

“Apabila didera, cari tempat perlindungan sementara dan failkan kes yang sesuai. Jika fasakh atau takliq, semua laporan tersebut sangat penting jika mangsa tiada saksi.
“Keganasan rumahtangga adalah kitaran yang kejam. Ada anak yang sedang memerhati dan tidak mustahil akan mengulangi perilaku sama,” katanya.

-NFN-

Leave a Reply

Your email address will not be published.