Categories
NASIONAL

Provokasi melampau, lumrah budaya Umno

OLEH ERMIZI MUHAMAD

SHAH ALAM, 13 JUL : Provokasi melampau dicetuskan peserta baju merah di hadapan Ibu Pejabat DAP pada semalam bukanlah sesuatu yang mengejutkan, kata Ahli Parlimen Serdang, Ong Kian Min.

Menganggap amalan sedimikian sebagai kelaziman dalam budaya politik kotor Umno, beliau berkata, pimpinan tertinggi Parti Ketuanan Melayu itu lebih selesa mengambil pendirian untuk berdiam diri.

ong-kian-ming“Kita tidak menghalang ruang untuk berhimpun dan menyatakan pandangan, namun apabila keadaan bertukar kepada situasi melampau, ia sudah keterlaluan.

“Lebih malang apabila pemimpin tertinggi Umno seolah-olah membiarkan budaya di peringkat akar umbi ini terus berlaku dalam parti mereka.

“Lihat sahajalah video keganasan penyokong itu, saya kira ianya sudah menjadi kebiasaan Umno sebagai parti yang bersifat provokasi melampau,” katanya.

Semalam, kira-kira 200 peserta baju merah berkumpul di hadapan ibu pejabat DAP membuat bantahan terhadap Ahli Parlimen Taiping, Nga Kor Ming berhubung kenyataan dikeluarkan pemimpin DAP itu.

Demostrasi berkenaan menjadi kecoh apabila berlaku tolak menolak antara peserta dan anggota polis yang membuat kawalan di kawasan itu.

BAJU MERAHLebih memalukan, peserta turut melemparkan ‘duit neraka’ sebagai simbolik kepada sentimen perkauman mengkritik amalan persembahan adat kaum Cina.

Sehingga kini, tiada sebarang kenyataan dikeluarkan pimpinan tertinggi Umno berhubung insiden itu.

Sementara itu, memetik kenyataan di MalaysiaKini, Nga menganggap tindakan biadap penyokong Umno itu mencerminkan wajah sebenar parti itu.

“Mereka ketinggalan zaman dan muflis dari segi moral. Malaysia layak menikmati masa depan yang lebih baik.

“Saya percaya orang ramai akan menghakimi dan mengutuk kelakuan mereka yang tidak munasabah itu,” katanya.

-nR-

Leave a Reply

Your email address will not be published.