Categories
NASIONAL

Zuraida: PBB-OIC mesti tangani konflik negara Islam

OLEH ERMIZI MUHAMAD

SHAH ALAM, 31 JULAI: Ketua Wanita KEADILAN, Zuraida Kamaruddin diberi peluang berucap di Simposium Budaya dan Diplomasi Negara-Negara Arab oleh Institute for Cultural Diplomacy, bermula 25 Julai hingga 30 Julai lalu.

Beliau satu-satunya panel wanita dalam kalangan delegasi Asia Tenggara diundang menghadiri simposium berkaitan kajian budaya di seluruh dunia yang digerakkan sebuah pertubuhan aktif di Jerman.

Ahli Parlimen Ampang itu dalam ucapatamanya memberi penumpuan terhadap isu keganasan dan peranan yang perlu dimainkan Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu dan Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) untuk menangani konflik perang melibatkan negara Islam.

IMG-20160731-WA0023“Memandangkan penganut Islam mulaj berkembang di Asia Tenggara dan Malaysia adalah antara salah satu daripadanya, maka sudah tiba masa bagi negara Asia Tenggara untuk mengambil bahagian aktif bagi memberi pandangan dan cadangan mengenai krisis ini.

“Kita harapkan konflik pertelagahan negara Arab dapat diselesaikan dan kembali bersatu serta maju dalam mengangkat martabat agama dan masyarakat Islam,” katanya ketika dihubungi SelangorKini.

Mengulas lanjut, Zuraida turut memberi tumpuan kepada isu pemahaman khususnya masyarakat bukan Islam terhadap kecelaruan pengertian kesucian Islam yang kini disalah tafsir sesetengah pihak.

“Hentikan segala salah faham dan buruk sangka yang membawa kepada persepsi negatif agama Islam, kerana Islam itu sebenarnya adalah ajaran yang berlandaskan keamanan,” katanya.

Simposium itu insiatif ke arah perbincangan secara formal yang memberi tumpuan terhadap isu sedang berlaku di negara Arab.

Matlamat penganjurannya dibuat bagi memberi pencerahan kepada negara luar untuk mendalami pengertian dan pemahaman ajaran Islam sebenar.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.