Categories
PELANCONGAN SELANGOR

Jadikan produk makanan tarikan pelancong ke Selangor

OLEH SYASYA SUFIAN

SHAH ALAM, 23 OGOS: Produk makanan di Selangor bakal menjadi tarikan industri pelancongan melalui program Eat Travel Write Selangor International Culinary Adventure 4.0 (ETW4.0).

Pengarah Program, Operasi dan Komunikasi Gaya Travel, Shamsul Bahrin Zainuzzaman, berkata ia merupakan kali keempat program itu dilaksanakan anjuran Unit Perancangan Ekonomi Selangor (UPEN) bersama Gaya Travel.

Katanya, antara objektif utama penganjuran program itu adalah untuk memperkenalkan makanan yang terdapat di negeri itu.

“Selain daripada melawat ke tempat menarik, makanan adalah komponen utama ketika melancong.

“Kepelbagaian makanan ditawarkan sesebuah destinasi pelancongan mendorong lebih ramai pelancong ke Selangor,” katanya kepada SelangorKini.

EATShamsul berkata, ETW4.0 kali itu membawa pelancong domestik dan luar negara terdiri dari rakan media tempatan, antarabangsa serta blogger mengenal sejarah asal usul dan cara membuat makanan yang terdapat di negeri itu.

“Peserta bukan sahaja diberi merasa pelbagai jenis makananan malah turut berpeluang mempelajari cara membuatnya seperti sejenis makanan pecal yang mungkin ramai sudah kenal tetapi tidak tahu kisah disebaliknya.

“Begitu juga nasi ambeng yang sebenarnya tidak sama rasa dan penceritaannya juga berbeza di setiap daerah seperti Hulu Langat dan Kuala Selangor,” katanya.

EZY

Leave a Reply

Your email address will not be published.