Categories
SELANGOR

Kes Difteria: Ibu bapa jangan culas ambil vaksin anak

OLEH SYASYA SUFIAN

KAPAR, 25 OGOS: Exco Kesihatan, Kebajikan, Pembangunan Wanita dan Keluarga, Dr Daroyah Alwi menyeru ibu bapa untuk tidak memandang remeh pengambilan vaksin terhadap anak mereka berikutan kes Difteria dilaporkan berlaku di Selangor baru-baru ini.

Katanya, vaksin Difteria terkandung dalam vaksin lima serangkai yang lengkap bagi melindungi kanak-kanak daripada pelbagai ancaman penyakit.

“Apababila kes difteria mula dikesan di Selangor semestinya menjadi kebimbangan kepada rakyat memandangkan ini adalah kes pertama dilaporkan.

“Oleh itu, ibu bapa harus tahu kenapa pentingnya pengambilan vaksin untuk anak-anak kerana mereka terdedah kepada risiko seperti ini,” katanya kepada Selangor Kini selepas sidang media di Kapar, semalam.

daroyah01Sebelum ini, Jabatan Kesihatan Selangor melaporkan satu kes difteria melibatkan seorang kanak-kanak berusia 3 tahun mengalami demam, batuk dan muntah sejak 13 Ogos lalu dan kini dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi untuk rawatan dan pengawasan rapi, Hospital Sungai Buluh.

Sehubungan itu, Daroyah berkata, Jabatan Kesihatan Selangor dan Kementerian Kesihatan Malaysian (KKM) memainkan peranan penting untuk terus memantau kes tersebut dari terus meningkat

“Kita harap tidak ada lagi kes difteria dilaporkan di Selangor selepas ini,” katanya.

-nR-

Leave a Reply

Your email address will not be published.