Categories
KENYATAAN MEDIA

Mengisi erti kemerdekaan, rakyat berjiwa merdeka

OLEH : Mohamad Raimi Ab Rahim

Bersempena dengan sambutan Hari Kebangsaan ke-59 tanah air tercinta, Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) ingin mengucapkan selamat menyambut ulang tahun kemerdekaan negara buat seluruh saudara setanah air.

Tarikh bersejarah 31 Ogos 1957 adalah detik penting untuk sama-sama kita syukuri dan hayati. Sesungguhnya harga kemerdekaan amat mahal tak ternilai.

Tidak sedikit darah dan air mata perjuangan yang mengalir sepanjang empat abad perjuangan pembebasan tanah air ini , yang dicatat sejarah seawal abad ke-16 dengan Perang Melaka-Portugis.

Dengan semangat keinsafan yang penuh kesyukuran ini, marilah kita bermuhasabah dan pertanyakan dengan ikhlas; sejauh manakah kita sebagai warganegara telah setulennya melaksanakan amanah dan tanggungjawab mengisi kemerdekaan dan pembinaan negara yang bebas lagi berdaulat.

Kemerdekaan dan Kebebasan

Kemerdekaan amat terkait dengan kebebasan dan misi pembebasan.

Dalam tradisi Islam seperti yang dibahaskan oleh para ulama dalam perbicaraan berkaitan konsep ‘hurriyyah’, kemerdekaan merupakan lawan kepada perhambaan.

Namun lebih daripada itu, ‘rajulun hurrun’ yakni insan yang bebas menurut tafsiran ulama’ bukan sekadar bermaksud bebas dari cengkaman sebagai hamba abdi, bahkan bebas sering digandingkan dengan kalimah ‘karim’ yang bermaksud kemuliaan.

Justeru ‘al hurr al karim’ membawa konotasi bahawa seseorang itu bukan sekadar perlu merdeka dari perhambaan, tetapi mestilah hidup mulia dengan penuh kehormatan seperti yang disimpulkan oleh Hashim Kamali sebagai “a true gentleman, a person who is pure in his human dignity, a person of integrity possesing a free conscience unrestrained by material considerations”.

Dalam erti yang setulusnya, kemerdekaan turut terkait rapat dengan maruah dan kehormatan, baik maruah insaniah sebagai individu mahupun maruah sebuah bangsa dan negara.

‘Give me liberty, or give death! ‘, begitulah ucapan mashyur pejuang kemerdekaan Amerika Syarikat, Patrick Henry yang menggambarkan betapa orang sanggup mati bagi menghirup udara kebebasan dan demi sebuah hidup yang bermaruah!

Di Uruguay, slogan kemerdekaan dengan makna seerti – ‘Libertad o con gloria morir – diabadikan dalam bait lagu kebangsaannya.

Dalam hubungan ini, pejuang-pejuang heroik kemerdekaan tanah tumpah darah kita sendiri telah membuktikan kesanggupan mereka mempertahankan maruah negara, agama dan bangsa dengan nyawa.

Negara Bermaruah

Namun dalam era pasca kolonial, maruah bangsa, seperti yang diamati oleh Syed Hussein Alatas bukan lagi dibelenggu dan diragut oleh penjajah asing tetapi dek pemimpin anak bangsa sendiri yang bermakar siang malam untuk menipu rakyat dan merompak khazanah negara.

MALAYSIAWalhasil, rakyat yang berjiwa merdeka, bermaruah dan patriotik ialah rakyat yang melaksanakan amanah mempertahan hak-hak miliknya agar tidak dirampas oleh sesiapa pun, apatah lagi oleh pemimpinnya sendiri.

Dalam kata lain, rakyat yang merelakan haknya dicabul, hasil mahsulnya dirompak, kebebasan hakikinya dibelenggu dan maruah negaranya diperlekeh di mata dunia sebenarnya menderita penyakit jiwa hamba dan gagal melaksanakan amanah mengisi kemerdekaan yang diwariskan oleh generasi pendahulu.

Pembebasan dan Pencerahan

Dalam sejarah, misi pembebasan dari jiwa hamba dan penyerahan abadi kepada Sang Firaun inilah yang menjadi misi besar Nabi Musa ke atas kaumnya Bani Israil.

“Dan sesungguhnya Kami telah mengutus Musa dengan membawa ayat-ayat Kami, dan Kami perintahkan kepadanya: ‘Keluarkanlah kaummu daripada gelap-gelita kepada cahaya terang-benderang, dan ingatkanlah mereka kepada hari-hari Allah” (Ayat 5: Surah Ibrahim)

Hakikatnya, Islam merupakan agama yang membawa misi tahriri-tanwiri (pembebasan dan pencerahan), membebaskan manusia dari pengabdian sesama manusia dan mencerahkan mereka dari gelap gelita kezaliman, bila pun dan di mana sekalipun.

Pengajaran sejarah jatuh bangun tamadun dan peradaban seharusnya mendidik kita untuk mempertahankan bermati-matian maruah kemerdekaan kita.

Omong-omong berbaur ugutan bahawa perjuangan menuntut maruah dan hak kebebasan yang dijamin hanya membawa kepada silang sengketa, api permusuhan dan kucar-kacir hanya lahir dari pemikiran despotik dan politik desperado warisan penjajah.

Bahkan sebaliknya, yang membikin ribut dan mencetuskan resipi huru-hara dalam negara yang akhirnya menjurus kepada ‘political decay’ ialah kegagalan urustadbir negara, tercemarnya kedaulatan undang-undang dan tercabutnya akauntabiliti antara pemerintah dan rakyat.

Masa Depan Kita

Atas keinsafan inilah, ABIM menyeru seluruh saudara setanah air agar berganding bahu dan bermuafakat mengeluarkan negara dari kemelut yang menyesakkan nafas kemerdekaan dan udara keharmonian yang seharusnya dinikmati oleh setiap individu merentas etnik, agama dan kecenderungan.

Merdeka-Malaya-1957-Marilah kita bersama-sama, dengan jiwa merdeka dan semangat baru mengangkat kembali maruah negara yang kian tercemar dan membina masa hadapan dalam bingkai kesatuan Bangsa Malaysia yang kita dambakan.

Ayuhlah generasi muda, kita menjayakan fasa baru pembinaan Bangsa Malaysia dengan pemikiran dan sikap yang lebih rasional-inklusif dan tatacara hidup berpaksikan nilai, prinsip dan etika yang bakal melambangkan realiti sebenar keluhuran akal budi pencinta negara bertuah ini.

Selamat Menyambut Ulangtahun Kemerdekaan ke-59.

Merdeka! Merdeka! Merdeka!

31 Ogos 2016

* Mohamad Raimi Ab.Rahim adalah Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia.