Categories
SELANGOR

Persekutuan patut berani wajibkan pemaju bina SOHO mampu milik

OLEH NAEEM RAFFI

SHAH ALAM, 30 OGOS: Tidak timbul isu penghianatan kepada rakyat yang memerlukan kediaman seperti laporan sesetengah media kerana sasaran pembinaan SOHO dan SOVO sama sekali tidak sama dengan rumah mampu milik, Rumah Selangorku.

Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan Dan Kehidupan Bandar, Dato’ Iskandar Abdul Samad, berkata cubaan pihak tertentu memburukkan Kerajaan Negeri itu hanya mendedahkan kejahilan mereka terhadap fakta sebenar.

“Rumah Selangorku dibina di atas tanah berstatus kediaman tetapi SOHO dan SOVO dibina di atas tanah berstatus perniagaan.

“Cukai tanah dan cukai pintu malah tarif air dan elektrik adalah lebih tinggi bagi tanah berstatus perniagaan,” katanya dalam kenyataan.

Iskandar berkata Rumah Selangorku juga kekal pada harga diantara RM42,000 hingga RM250,000 berbanding rumah mampu milik Kerajaan Persekutuan yang mencecah RM300,000.

Menyentuh pengenalan SOHO dan SOVO mampu milik, Iskandar berkata Kerajaan Negeri mempunyai polisi mewajibkan pemaju membina SOHO dan SOVO mampu milik berbeza dengan Kerajaan Persekutuan atau Kerajaan Negeri Barisan Nasional belum memiliki polisi seperti itu.

“Kenapa agaknya mereka tidak berani mewajibkan pemaju membina unit-unit mampu milik?,” soalnya.

EZY