Categories
KENYATAAN MEDIA

Pertuduhan ke atas Sheikh Dr. Yusuf Al-Qaradawi dan keluarganya, petanda buruk buat Institusi Islam

OLEH: NURUL IZZAH ANWAR

Fitnah dan tuduhan sebagai pengganas terhadap tokoh besar umat Islam, Al Fadhil Sheikh Dr. Yusuf al-Qaradawi dan tindakan terkini regim Mesir menahan anak perempuan beliau, Ola al-Qaradawi bersama suaminya, Hossam Khalaf ketika bercuti di Iskandariah sejurus sebelum berakhirnya Ramadhan adalah tindakan yang amat melampau.

Lebih mengejutkan, apabila empat negara Islam – Arab Saudi, Bahrain, Emiriah Arab Bersatu dan Mesir sanggup mengisytiharkan 59 individu berpengaruh dan 12 agensi kebajikan terhadap dakwaan ‘mempunyai hubungan dengan pengganas’.

Apa yang pasti, penahanan demi penahanan yang tidak bermaruah ini dilaksanakan tanpa sebarang bukti dan dikhuatiri bakal mengundang bahana.

Tangkapan ini susulan tuduhan semberono serta tidak berasas ke atas Qatar yang kononnya menyokong pertubuhan pengganas, mengakibatkan pertalian politik dengan negara terbabit diputuskan oleh empat negara Teluk berkenaan.

Implikasi akibat tekanan yang tidak rasional dan berasas telah mengganggu gugat kestabilan serantau termasuklah hubungan antara negara-negara Islam secara umumnya.

yusuf-qaradhawi1-1068x715Umum mengetahui kudeta Mesir melahirkan autokrat El-Sisi yang terus menekan rakyat terutamanya aktivis atas alasan menangani ancaman penganas.

Tetapi hakikatnya ramai antara mereka yang tidak bersalah namun terus dimangsakan tanpa sistem keadilan yang mampu dijadikan benteng untuk melindungi mereka.

Sejak rampasan kuasa yang menyaksikan kejatuhan bekas presiden Mohamed Morsi 4 tahun lepas, tangkapan politik atas nama ‘ membasmi keganasan’ semakin berterusan dan tidak berpenghujung.

Lebih dahsyat lagi, pendekatan dalam menangani keganasan oleh negara-negara Teluk ini seakan-akan tidak berpaksi kepada asas kebebasan rakyat Palestin yang berhadapan dengan kekejaman Israel.

Hal ini sudah sekian lama diperjuangkan oleh ulama seperti Sheikh Dr. Yusuf Al-Qaradawi, bersama rakan-rakan lain dari Hamas dan Qatar.

Saya ingin menzahirkan rasa simpati terhadap ahli keluarga Sheikh Dr. Yusuf al-Qaradawi yang ditahan.

yusof sultan kedahOleh itu, saya mendesak kerajaan Malaysia yang menganugerahkan gelaran Tokoh Maal Hijrah kepada Sheikh Dr. Yusuf al-Qaradawi untuk bangun membantah tindakan pihak berkuasa Mesir yang dipimpin menerusi kudeta oleh Presiden Abdel Fattah el-Sisi.

Sikap kebertanggungjawaban ini wajar dipamerkan oleh Perdana Menteri (di bawah Menteri di Jabatan Perdana Menteri), Institusi Kefahaman Islam Malaysia (IKIM), mahupun Parti Islam Se-Malaysia (PAS), bukannya masih berdiam diri dan tanpa mengambil langkah sewajarnya untuk mempertahankan ulama’ agung tersebut.

Peranan Naib Presiden Majlis Ulama Sedunia, Datuk Seri Abdul Hadi Awang juga dilihat amat penting dalam hal ini. Lebih utama lagi, jawatan yang beliau sandang itu menjadikan satu tanggungjawab besar bagi beliau membersihkan nama baik Sheikh Dr. Yusuf al-Qaradawi bersama nama-nama besar lain yang dituduh sebagai ‘pengganas’ .

izzah
Nurul Izzah Anwar

Lebih penting lagi, hubungan antara negara-negara Islam yang goyah kerana ketegangan ini perlu diperbaiki. Kerjasama yang utuh harus ditekankan dalam perjuangan menentang keganasan global, dan pertalian politik yang erat adalah tunjang kepada penyelesaian masalah ini.

Kerajaan Malaysia selaku pendokong isu masyarakat Islam global perlu tampil ke hadapan demi membantu kemaslahatan dan keselamatan sejagat, melalui saluran yang pelbagai.

Nurul Izzah Anwar
Ahli Parlimen Lembah Pantai
Naib Presiden dan Pengarah Pilihanrya Bersama KEADILAN