Categories
SUKANKINI

Skuad cilik Akademi Mokhtar Dahari diintai kelab La Liga

OLEH HAZIQ ISMAIL

SHAH ALAM, 17 MEI: Beberapa kelab La Liga mengintai pemain skuad Akademi Mokhtar Dahari (AMD) bawah 13 tahun (B-13) yang cemerlang dalam dua kejohanan di Perancis, bulan lalu.

Ketua Pegawai Eksekutif Program Pembangunan Bolasepak Negara (NFDP), Safirul Azli Abu Bakar berkata, selain diintai beberapa pemain skuad B-13 sudah mendapat tawaran.

“AMD B-13 menunjukkan impak sangat tinggi selepas mereka berjaya merangkul tempat ketiga dan keempat bagi dua kejohanan yang rata-ratanya disertai Akademi Kelab Ligue 1 seperti Paris Saint-German (PSG), FC Metz dan FC Nantes.

“Pada masa sama, lima pemain diintai kelab gergasi Eropah seperti Manchester City, Manchester United dan PSG untuk mendapatkan pemain yang mereka minati.

“Bagaimanapun, kami masih dalam perbincangan memutuskan kelab terbaik bagi destinasi pemain terpilih tersebut,” katanya memetik laporan Kosmo.

Terdahulu, NFDP merupakan salah satu program jangka panjang dilaksanakan secara berperingkat dengan fasa satu bermula dari 2014 hingga 2020, manakala fasa ke dua akan bermula pada 2021 hingga 2030.

Lebih 25,000 pelatih berusia tujuh hingga 17 tahun menjalani latihan di pusat NFDP seluruh negara dan lebih 1,000 jurulatih termasuk pelatih elit menjadi tulang belakang kepada kejayaan program tersebut