Categories
PENDIDIKAN SELANGOR

INPENS jadi hab pendidikan tahap tinggi TVET jaya Industri 4.0

OLEH HAFIZAN TAIB

KUALA SELANGOR, 2 JUN: Kerajaan Negeri akan menjadikan Kolej Antarabangsa INPENS (INPENS) sebagai hab pendidikan kemahiran menawarkan pengajian tahap tinggi Latihan Pendidikan teknikal dan Vokasional (TVET) dalam usaha menjayakan Industri 4.0.

Exco Pemberdayaan dan Pembangunan Sosio Ekonomi dan Kerajaan Prihatin, V Ganabatirau berkata, pendekatan itu adalah sama seperti mana diamalkan di Jerman dan Jepun akan ia akan banyak membari manfaat kepada kolej berkenaan.

“Langkah ini akan membuka ruang kepada INPENS untuk bekerjasama dengan lebih banyak industri bersatus multinasional sebagai galakan menyemarakkan gelombang Industri 4.0,” katanya dalam majlis perasmian Program Kasih Ramadan bersama pelajar INPENS di sini, kelmarin.

Sementara itu, Ketua Eksekutif INPENS, Ahmad Zabri Mohd Yaman menyambut baik hasrat Kerajaan Negeri disuarakan Ganabatirau itu.

Beliau juga berkata, pemintaan terhadap kemasukan ke INPENS meningkat dengan drastik sejak beberapa tahun lebelakangan ini.

“Faktor peningkatan ini adalah kerana kebolehpasaran graduan kemahiran dalam pelbagai industri berimpak global selain peluang keusahawanan tinggi.

“Oleh itu INPENS komited dalam menaik taraf prasarana, mengerat hubungan dengan industri dan menambah nilai tenaga pengajar,” katanya.

INPENS kini membuka tawaran pembiayaan Program Inisiatif Kemahiran Teknikal dan Ikhtisas Smart Selangor (Smart Selangor) kepada mereka berkelayakan mengikuti kemahiran elektrik dan automotif bermula Julai ini.

Mereka memenuhi syarat, boleh membuat permohonan secara terus ke kampus INPENS atau memohon secara atas talian di www.inpens.edu.my.

=EZY=