Categories
SUKANKINI

VAR digunakan buat kali pertama di Piala Dunia

KAZAN 16 JUN: Sistem Video Bantuan Pengadil (VAR) digunakan buat kali pertama dalam sejarah penganjuran Piala Dunia ketika pertemuan di antara Perancis menang 2-1 ke atas Australia di Kazan.

Dalam perlawanan itu, Antoine Griezmann dijatuhkan dalam kotak penalti pada separuh masa kedua aksi pembukaan Kumpulan C.

Pengadil dari Uruguay, Andres Cunha tidak terus menghadiahkan sepakan penalti tetapi membuat keputusan itu selepas menyaksikan rakaman VAR dan penyerang Perancis itu berjaya meletakkan pasukannya di hadapan.

Tidak lama selepas itu, Australia menyamakan kedudukan juga menerusi sepakan penalti dan Mile Jedinak tidak berdepan sebarang masalah menewaskan Hugo Lloris.

Paul Pogba memastikan Perancis meraih tiga mata penting dalam perlawanan pertama mereka selepas meledak jaringan kemenangan pada minit ke-82.

Teknologi VAR berjaya digunakan dalam saingan Serie A dan Bundesliga dan FIFA berjaya menggunakannya di Piala Konfederasi tahun lalu.

Tekonologi memberi kesan besar dalam sesuatu perlawanan kerana ia bakal menentukan sesuatu jaringan, sepakan penalti atau kad merah selain digunakan bagi membantu pengadil perlawanan untuk mengenal pasti pemain.

SUMBER: AFP