Categories
NASIONAL

Syed Saddiq menteri termuda dalam sejarah trending di twitter

OLEH NADIAH ZAMLUS

SHAH ALAM, 3 JUL: Pelantikan Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman sebagai menteri baru termuda dalam sejarah Malaysia menjadi trending di laman twiter.

Sebelum ini, Mohamed Sabu turut trending di twitter setelah diumumkan memegang jawatan Menteri Pertahanan oleh Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamed.

Syed Saddiq dilantik sebagai Menteri Belia dan Sukan semalam selepas mengangkat sumpah di Istana Negara bersama 12 lagi menteri lain.

Menariknya, topik mengenai menteri paling muda dalam sejarah itu turut menjadi bualan pengguna laman sosial di peringkat antarabangsa termasuk negara jiran, Indonesia.

Beberapa media di republik itu juga memuji menteri berusia 26 tahun itu melalui siaran media.

Sementara itu ibu Syed Saddiq, Sharifah Mahani Syed Abdul Aziz, 57, ketika dihubungi stesen radio EraFM berkata, beliau bersyukur kerana anaknya dilantik sebagai menteri kabinet sekaligus bakal memberi khidmat bakti kepada masyarakat.

“Terima kasih kepada semua yang terus memberi sokongan dan sebagai ibu saya berharap supaya Syed melaksanakan amanah yang diberi rakyat dengan baik,” katanya.

=EZY=