Categories
AGENDA NASIONAL

Penjawat awam perlu profesional dalam situasi perubahan pentadbiran

PUTRAJAYA, 26 FEB: Perkhidmatan awam adalah tonggak kepada pentadbiran kerajaan dan perlu bertindak secara profesional, dalam mendepani situasi perubahan pentadbiran negara, menurut Jabatan Perdana Menteri (JPM).

JPM dalam kenyataan yang dikeluarkan berhubung peranan penjawat awam menyatakan, penjawat awam perlu menjauhkan diri dari kancah politik, demi menjaga integriti dan profesionalisma perkhidmatan awam, bagi memberikan perkhidmatan terbaik, tanpa memihak kepada mana-mana kumpulan.

“Semua penjawat awam perlu bijak mendepani cabaran dan memberi tumpuan kepada menguruskan risiko dan sentiasa turun padang untuk melihat perkembangan,” menurut kenyataan tersebut.

Kenyataan JPM itu menyatakan perkhidmatan yang diberikan perlu dilaksanakan dengan prinsip penyampaian yang terbaik selaras dengan slogan “Saya Yang Menjalankan Amanah”, kerana rakyat menaruh harapan yang tinggi kepada penjawat awam, untuk melaksanakan amanah yang dipertanggungjawabkan.

“Mengurus perubahan merupakan satu tugas yang sukar dan mencabar. Namun, dengan teraju Ketua Setiausaha Negara bersama 1.6 juta penjawat awam, tugas ini akan dilaksanakan dengan penuh amanah, bertanggungjawab, pantas, serta bebas dari kesilapan dan persepsi negatif,” kata kenyataan itu.

Menurut kenyataan itu, penjawat awam sentiasa bersedia dengan kefahaman, komunikasi dan kaedah interaksi yang sesuai, dalam mendepani apa juga bentuk perubahan pasukan baharu kelak, ke arah mengukuhkan pentadbiran negara.

“Penjawat awam akan sentiasa mempunyai sifat berdaya tahan dan mudah untuk menyesuaikan diri dalam melaksanakan tanggungjawab kelak, bagi memenuhi ekspektasi rakyat selaku pemegang taruh (stakeholder) kepada pihak kerajaan,” katanya.

-BERNAMA