Categories
AGENDA BERITA UTAMA NASIONAL

Selangor Kerjaya mampu lahir tenaga kerja mahir – MTUC

SHAH ALAM, 22 JULAI: Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia menyambut baik inisiatif Kerajaan Negeri yang bertindak segera menangani masalah pengangguran akibat pandemik Covid-19.

Presidennya, Datuk Abdul Halim Mansor berkata Selangor Kerjaya di bawah pelan pemulihan ekonomi negeri dapat melahirkan tenaga kerja berkemahiran tinggi sesuai dengan Industri 4.0.

“Tindakan diambil Kerajaan Selangor untuk membantu 10,000 orang dengan menyalurkan peruntukan besar adalah tepat pada masanya, ramai hilang pekerjaan.

“Bukan sahaja mereka dapat kembali bekerja, mungkin boleh juga menjadi usahawan dengan kemahiran baharu dimiliki,” katanya kepada Selangorkini.

Inisiatif membabitkan perbelanjaan RM58 juta dalam tempoh tiga tahun menyediakan sistem profil dan pangkalan data yang mengambil kira kesesuaian minat, keperibadian, kompetensi dan kemahiran tenaga kerja di negeri ini.

Berdasarkan statistik Jabatan Perangkaan Malaysia bulan lalu, jumlah individu menganggur meningkat ketara kepada 778,800 orang setakat April, tertinggi sejak 1989.