Categories
AGENDA GLOBAL

Letupan di Beirut: Pasukan MALLBATT sedia beri bantuan kemanusiaan

KUALA LUMPUR, 6 OGOS: Pasukan pengaman Batalion Malaysia (MALLBATT) 850-7 di Lubnan bersedia memberi Bantuan Kemanusiaan dan Bencana (HADR) jika komitmen itu diperlukan Pasukan Interim Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNIFIL), susulan insiden letupan di Beirut pada petang Selasa, kata Panglima Angkatan Tentera Malaysia (ATM) Jen Tan Sri Affendi Buang.

Beliau berkata pasukan berkenaan yang menyertai misi UNIFIL di Selatan Lubnan sejak Oktober tahun lepas, ketika ini masih meneruskan rutin operasi di bawah Resolusi 1701 Majlis Keselamatan Pasukan Interim Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

“Pasukan MALLBATT 850-7 sentiasa komited dan bersiap-siaga terhadap pelaksanaan tugas serta tanggungjawab dalam membantu memelihara keamanan di negara tersebut.

Kesemua anggota juga berada dalam keadaan selamat, bersemangat tinggi dan tidak terlibat dalam insiden yang berlaku di negara berkenaan,” katanya dalam satu kenyataan semalam.

Affendi berkata ATM sentiasa mengikuti perkembangan terkini dan bersiap sedia dalam apa jua kemungkinan yang memerlukan tindakan lanjut dilaksanakan oleh pasukan MALBATT itu.

Beliau berkata ATM juga menzahirkan ucapan takziah kepada rakyat Lubnan yang terkesan dengan insiden berkenaan.

Media antarabangsa melaporkan dua letupan besar menggegarkan Beirut, Lubnan pada Selasa, menyebabkan sekurang-kurangnya 73 orang terbunuh dan 3,000 yang lain cedera.

Letupan berlaku di Pelabuhan Beirut lebih kurang 6.10 petang waktu tempatan, menggegarkan hampir kesemua bangunan di seluruh bandar selain menyebabkan banyak kerosakan.

Punca sebenar letupan masih belum diketahui, tetapi Menteri Dalam Negeri Mohammad Fahmi berkata ia mungkin disebabkan bahan kimia yang disimpan di gudang pelabuhan berkenaan meletup.

-BERNAMA