Categories
AGENDA NASIONAL

Sivagangga: 139 tabika, taska Kemas ditutup di Kedah

SEREMBAN, 14 OGOS: Sebanyak 139 taman bimbingan kanak-kanak (tabika) termasuk empat taman asuhan kanak-kanak (taska) Jabatan Kemajuan Masyarakat (Kemas) di empat daerah di Kedah ditutup sementara setakat ini berikutan penularan kes Covid-19 melibatkan kluster Sivagangga.

Ketua Pengarah Kemas Datuk Mohd Yasid Bidin berkata daripada jumlah berkenaan, 121 tabika dan dua taska berada di daerah Kubang Pasu, lapan tabika dan dua taska (Padang Terap), satu tabika (Kulim Bandar Baharu) dan lima tabika di Kuala Kedah.

“Ia membabitkan seramai 2,747 kanak-kanak di tabika dan taska. Jadi tujuan kita tutup sementara ini sebagai langkah awal pencegahan untuk mengelak daripada penularan pandemik Covid-19.

“Proses sanitasi juga turut dilakukan di semua tabika dan taska dengan mengikut tatacara operasi piawai (SOP) yang ditetapkan kerajaan,” katanya kepada pemberita, hari ini.

Beliau berkata demikian dalam sidang media selepas menghadiri Majlis Ramah Mesra Meraikan Sukarelawan Penyediaan set peralatan perlindungan diri (PPE) Kemas Negeri Sembilan yang turut dihadiri Pengarah Kemas Negeri Sembilan Muhamad Abu Bakar.

Mengulas lanjut, Mohd Yasid berkata setakat ini belum ada kes direkodkan membabitkan kanak-kanak di bawah tabika dan taska Kemas.

“Di Kedah kita mempunyai sebanyak 800 tabika dan taska, tapi taska tak banyak. Sebenarnya tabika dan taska kita selamat cuma kita tutup untuk cegah Covid-19,” katanya.

Sementara itu, beliau berkata sebanyak 88,210 pasang PPE dihasilkan membabitkan seramai 537 kakitangan Kemas dan 1,006 sukarelawan di seluruh negara sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikuatkuasakan 18 Mac lepas sehingga hari ini.

Daripada jumlah berkenaan, sebanyak 2,452 set PPE dihasilkan di Negeri Sembilan bagi tempoh yang sama.

-BERNAMA